Sweden

Wolodarskis bidragsattack mot SvD

Peter Wolodarski har både kritiserats och hånats för sitt beslut att låta den 17-åriga klimataktivisten Greta Thunberg bli chefredaktör på DN för en dag.

SvD:s chefredaktör Anna Careborg skrev i en kommentar i fredags att hennes tidning aldrig skulle göra något liknande. Hon uppgav att det aldrig skulle falla henne in att "låta någon aktivist, hur känd hon eller han än är, ens för en sekund diktera vad vi rapporterar om på nyhetsplats eller hur vi utför vårt journalistiska arbete".

I en replik går nu Peter Wolodarski till motattack – genom att hänvisa till SvD:s omfattande bidragsfinansiering.

"[K]an en tidning sägas vara oberoende om den tar emot mångmiljonbelopp från det politiska system den förväntas granska? Klarar journalisterna på ett sådant medieföretag att fullgöra sitt uppdrag om deras löner bekostas med hjälp av skattemedel?" frågar sig Wolodarski i repliken.

Han konstaterar att SvD de senaste tio åren sökt och beviljats ungefär en halv miljard kronor i presstöd.

"Det vore klädsamt om Anna Careborg reflekterade över SvD:s eget beroende av staten innan hon talar om för andra tidningar om hur viktigt det är att stå fri i sin verksamhet", fortsätter Wolodarski.

Careborg har publicerat ett direkt svar till DN-chefen – i vilket hon påpekar att även Wolodarski och hans ägarfamilj är kraftigt bidragsfinansierade.

"Han [Wolodarski] sitter själv i ledningsgruppen för Bonnier News, som tagit emot minst 195 miljoner kronor i statliga stöd hittills i år. Det är därför ingen överraskning att han når slutsatsen att oberoendet inte skadas i stort – han litar på att redaktionen står fri", skriver Anna Careborg.

Football news:

The same goal Monday in the Euro 1960 final: did not see the ball fly into the net, and says that he had no right not to score
Monday's last name appeared by accident - because of a drunk person. He entered the day of the week in the documents
Messi is the only one in the top 5 European leagues not to score after 10 + shots in a championship game this season
Lampard on 3-1 with Leeds: I'm absolutely thrilled. On another day we could have scored 5-6
Koeman on 1:2 with Cadiz: the Mood was not too good. Lost because of an error
Mbappe scored his 100th goal for PSG and shares 4th place in the club's goalscoring list
As a child, Monday played with stockings with straw or cans of stew. And he told my mother that he goes to tennis