Sweden

:Viveca Sten: ”Staden Petra är så vacker att man saknar ord”

Författaren Viveca Sten äter räktacos i Åre, njuter av Sandhamns solnedgång och lunchar på Berlins mest klassiska varuhus.

Kvarnberget, Sandhamn

Foto: Alamy

Från Kvarnberget kan man njuta av skärgårdens mest magnifika solnedgångar under sommaren. Utsikten därifrån är också densamma som min litterära karaktär Nora Linde har från sin glasveranda. Huset hon bor i är påhittat, men många kommer hit och letar efter det ändå. De knackar ofta på i huset som ligger strax intill berget, det är vänner till mig som bor där så jag får ofta höra om deras oväntade besök.

Petra, Jordanien

Foto: Alamy

En av de resor jag gjort som lämnat störst intryck. Man går till fots i en och en halv timme genom en lång ravin för att komma till ingången, ibland är ravinen så smal att du kan sträcka ut armarna och nudda båda bergsväggarna. Det gäller att gå upp tidigt så att du når porten samtidigt som solens första strålar. Det är en syn som gör dig stum. Man fylls av respekt för det enorma arbetet som utfördes här för flera tusen år sedan. Det finns nästan inte ord för hur vackert det är.

Adress: Wadi Musa, Ma’an.

KaDeWe, Berlin

Foto: Alamy

Varuhuset KaDeWe är Berlins svar på Harrod’s. Längst upp i huset väntar ett fantastisk matmecka med restauranger, delikatessdiskar och en helt magnifik chokladavdelning. Här strosar jag bara runt med ett glas sekt och provsmakar godsaker. När jag var liten gick jag hit med min mormor och nu gör jag det med mina egna barn. På lördagseftermiddagar är det extra härlig stämning.

Adress: Tauentzienstraße 21-24.

Supper, Åre

Foto: Alamy

Jag har ett ställe i Åre och är där ganska mycket. En stor fördel med mitt yrke är att jag kan skriva var som helst, på vintern byter jag gärna skärgård mot fjäll och sitter där i stället. Då är restaurangen Supper en favorit med sitt sydamerikanska kök och härliga stämning. De har en väldigt bra cocktaillista och fantastiska räktacos och sötpotatis fries som man kan äta hur många som helst av.

Adress: Parkvägen 3.

Gibbs beach, Barbados

Foto: Alamy

En helt fantastiskt vacker strand. När man går i vattnet här är upplevelsen nästan sömlös, eftersom temperaturen i luften och vattnet i princip är densamma känner man knappt någon skillnad. Det låter kanske konstigt, men att inte ha en tydlig känsla av att man faktiskt byter element är väldigt speciell. Väl i vattnet är det bara att ligga kvar så länge man vill och plaska runt helt bekymmerslöst.

Adress: Norr om Holetown

Football news:

Del Bosque on the 2010 world Cup final: the Netherlands did not act very well, trying to kill our game
Ex-referee Andujar Oliver on real's penalty: Mendy was clearly knocked down in the penalty area
Real Madrid scored 10 penalties, but only 2 were awarded against Madrid. This is the best difference in La Liga
140 penalties were awarded this La Liga season. This is a repeat of the tournament record
The Coach Of Valladolid: We are convinced that we can beat Barca
Real scored the 500th goal under Zidane. He is only the 2nd coach of the club to have won this mark
Simeone on the chances against Leipzig: I don't go to extremes. Right now we are only thinking about the game with Betis