Sweden

VITTNESMÅL: Elever utpressas på pengar i skånsk skola – polis patrullerar i korridorerna

I slutet av förra veckan skickade ledningen vid en skånsk skola ut ett allvarligt informationsmeddelande till vårdnadshavare. Detta eftersom flera elever sedan terminsstarten ”under hot om att få stryk, blivit pressade på pengar av andra elever”. Kort därefter informerar skolan att polisen patrullerar korridorer. Samhällsnytt har varit i kontakt med elev som vittnar om otryggheten.

Det är grundskolan Snyggatorpsskolan i Klippans kommun som återigen är på tapeten för otrygghet. Tidigare i höst uppmärksammade vi ett antal kaosartade scener i skolkorridorer och även hur skolledningen försökte att förbjuda elever att informera media om den rådande situationen genom att hota med rättsliga påföljder för den som delade videoklipp.


Snyggatoropsskolan. Foto: Klippans kommun

LÄS ÄVEN: Skolledning förbjuder elever att informera media om kaosartade scener

På torsdagskvällen förra veckan skickade skolledningen ut ett meddelande för att informera vårdnadshavare om en allvarlig utveckling som kommit till deras kännedom. Det handlar om att flera elever på skolan utsatts för utpressning på pengar ”av andra elever” under hot att eleverna i fråga ska få stryk.

Elev: ”Vågar knappt gå till skolan längre”

Samhällsnytt har varit i kontakt med en elev som vill förbli anonym på grund av situationen i skolan. Denne person beskriver miljön som ”stökig”. Personen i fråga kan berätta för oss att det handlar om invandrargäng som bidrar till otryggheten genom att bland annat skrika saker på andra språk och slåss mot varandra i lokalerna.

– Man vågar knappt gå till skolan längre.

Med andningen av uppgifter att flera elever har pressats på pengar vidtog Snyggatorpsskolan förra veckan åtgärder med polisen som nu dagligen har besökt skolan för att patrullera uniformerat i skolkorridorerna. Eleven berättar för oss att denne tycker det känns lite bättre men samtidigt att det är en konstig situation.

– Det är obehagligt att man ska behöva gå i skolan bland massa poliser.

Vidare uppger eleven för oss att invandrargäng bland annat skrikit ”grisar” och ”FTP” vilket är förkortning för ’fuck the police’ i samband med att polisen befinner sig på skolan för att upprätthålla ordningen.

Kaosartade scener i skolan
I början av hösten tog Samhällsnytt del av ett videoklipp som visade hur en lärare som hade tappat kontrollen vid ett klassrum omringades av elever och tvingades ta till fysiska metoder. Efter händelsen tvingades läraren bort av skolans tidigare rektor Sabine Boije med skolledning.

Det är i sammanhanget värt att poängtera att den Boije valde att kort därefter själv lämna skolan och har nu ersatts av Marie Gärdby. Det första videoklippet i serien nedan är från Snyggatorpsskolan:

”Strukturerande värdegrundsarbete”

Samhällsnytt har även tagit del av videoklipp som visar slagsmål i skolkorridorer. När vi frågade Boije hur skolledningen arbetar för att tackla otryggheten som flera elever vittnar om fick vi höra att de jobbar med ”strukturerande värdegrundsarbete”.

– Allmänt så jobbar vi väldigt mycket med tryggheten. Vi jobbar med strukturerande värdegrundsarbete mer eller mindre hela tiden.

Rektorn är asylaktivist och centerpartist

Efter att Boije kort efter vår publicering lämnade Snyggatorpsskolan tog Marie Gärdby över verksamheten som rektor. En nätgranskning visar att hon har en gedigen bakgrund som politiskt aktiv inom Centerpartiet i Perstorps kommun.

Inför valet förra året representerade Gärdby Centerpartiet som förstanamn till kommunfullmäktige. Hon innehar även posten som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i kommunen.

– Jag började först i Centerns ungdomsparti. Jag valde att gå med i Centerpartiet eftersom det stämmer bäst med mina värderingar, berättar Gärdby för Lokaltidningen.

Vid sidan om arbetet i Centerpartiet engagerar sig Gärdby även i asylaktivism. I flera inlägg på Facebook har hon propagerat för att stoppa utvisningar av afghanska så kallade ensamkommande flyktingbarn som saknar skyddsbehov. Vidare engagerar hon sig i SD-fientliga konton på Facebook.

Rektorer håller sig borta

Samhällsnytt har utan framgång sökt rektor Marie Gärdby och biträdande rektor Marie Berlin i flera dagar för att höra mer om utpressningarna, närvaron av polis samt hur de två ser på utvecklingen av deras ”strukturerade värdegrundsarbete” med mål att skapa trygghet på skolan.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Invandrargäng misshandlade svensk pojke på Annie Lööfs skola

Football news:

Ex-analyst at Ajax about de Liga: Barcelona is a delight. In Juve, he will achieve more
Del Bosque on the 2010 world Cup final: the Netherlands did not act very well, trying to kill our game
Ex-referee Andujar Oliver on real's penalty: Mendy was clearly knocked down in the penalty area
Real Madrid scored 10 penalties, but only 2 were awarded against Madrid. This is the best difference in La Liga
140 penalties were awarded this La Liga season. This is a repeat of the tournament record
The Coach Of Valladolid: We are convinced that we can beat Barca
Real scored the 500th goal under Zidane. He is only the 2nd coach of the club to have won this mark