This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Viktig påminnelse om krigets fasor

Paula Bronstein är krigsfotograf och har i många år dokumenterat situationen i Afghanistan.
Paula Bronstein är krigsfotograf och har i många år dokumenterat situationen i Afghanistan. Foto: Folkets Bio

Dokumentären ”Bellum – krigets demon” säger egentligen inget nytt om krigets pris. Men den är en viktig påminnelse om detsamma – och visar risken med att reducera människor till pixlar och siffror.

”Bellum – krigets demon” skildrar krigets obönhörliga verklighet.

”Bellum – krigets demon” skildrar krigets obönhörliga verklighet.

Foto: Folkets Bio

”Bellum – krigets demon” studsar mellan tre perspektiv på företeelsen krig, berättade av tre personer rakt in i kameran. Den första är Bill Lyon, amerikansk exmilitär och veteran från Afganistankriget, numera bosatt i det lilla sömniga samhället Indian Springs i Nevadaöknen. En man som lider av svårt posttraumatiskt stressyndrom som han dövar med sprit, piller och skjutövningar med en gammal veteran från Vietnamkriget. Att han över huvud taget överlevt tackar han sin fru Aisha för, henne träffade han i Djibouti.

Den andra personen är krigsfotografen Paula Bronstein i Kabul, som dokumenterat den afghanska civilbefolkningens lidande ända sedan USA anföll landet för tjugo år sedan. Som hon säger, antalet döda och skadade är siffror vi snart glömmer, medan de överlevande får leva med en sönderslagen tillvaro resten av sina liv.