This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vi shoppar, skrollar och vantrivs i välståndet

Enligt den estetiska ekonomins logik blir livet vackrare och mer tillfredställande om vi hela tiden ser till att shoppa rätt saker, menar Gernot och Rebecca Böhme. 
Enligt den estetiska ekonomins logik blir livet vackrare och mer tillfredställande om vi hela tiden ser till att shoppa rätt saker, menar Gernot och Rebecca Böhme.  Foto: Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN

Hur kommer det sig att vi på många sätt har det bättre än någonsin, men i allt mindre utsträckning ”känner oss” bra? Den tyske filosofen Gernot Böhme och hans dotter Rebecca Böhme, som är neuroforskare, har tillsammans skrivit en bästsäljande bok om vår tids problem: obehaget i välståndet.

Theodor W Adorno skrev i sin bok ”Minima Moralia” (1951) att ”det finns inget riktigt liv i det oriktiga”. Den civilisationskritiske filosofen artikulerade här sin uppgivenhet ifråga om individens möjlighet att verka för en förändring av det stora, av samhällsordningen, helheten. Den nedslående sentensen kom senare att bli ett slagord i den tyska förbundsrepublikens 68-rörelse – då när ”systemet” skulle störtas – och påminner om vad Simone Weil uttryckt i en av sina texter om arbetets villkor, med skarp antimarxistisk udd: att revolution är ett opium för folket.