Sweden

”Vi har delvis fått offra vår systerrelation”

Foto: Rickard L Eriksson

Klara och Johanna Söderberg, duon bakom First Aid Kit, om syskonrelationen, framgångarna med bandet och kärleken till terapi.

Klackarna på Klara Söderbergs vita cowboystövlar smattrar mot golvet i takt med storasyster Johannas gröna ormskinnsboots. Det vassa ljudet ekar i van der Nootska palatsets maffiga trapphall. Här sprang Carl Michael Bellman som barn och enligt hans verk Fredmans epistlar var det just här, i 1600-talspalatsets vinkällare, som han tog sin första sup. Men det var ju några hundra år sedan, idag är två andra musikaliska genier på plats i byggnaden – systrarna Söderberg från Svedmyra. Duon bakom countryfolkpopbandet First Aid Kit.

Det är en krispig oktoberdag och den klarblå himlen skymtar utanför fönstret när vi sätter oss till rätta i ett rum på palatsets vindsvåning. Klara sjunker ner i en soffa från en svunnen stilepok och vrider sin förlovningsring runt fingret. Johanna sätter sig bredvid och plockar fram en bröstpump. Det har hänt en hel del i systrarnas liv den senaste tiden. En utbrändhet, en paus, en förlovning, en bebis och en försiktig comeback.

– Jag blev mamma för tre månader sen och har mått dåligt efter förlossningen, känt mig deprimerad. Tänkt: Varför berättade ingen att det känns som att livet är slut? Varför varnade ingen mig om att det är så tufft? I början höll jag på att bli galen och det enda jag tänkte på var att överleva. Nu har jag landat lite mer, men det är fortfarande rätt jobbigt, berättar Johanna.

Foto: Rickard L Eriksson

– Vi har ju alltid gjort allt tillsammans. Men nu, för första gången i våra vuxna liv, gör vi inte det. Det har varit speciellt, säger Klara som för några månader sedan förlovade sig med dunder och brak på nattklubben Häktet i Stockholm.

Johanna nickar och vänder sig mot Klara:

– Alltså, det är ju bra för oss. Men också svårt, för jag känner att jag alltid har kunnat prata med dig om allt. Nu när jag blivit mamma så känns det som att du inte förstår helt hur jag känner.

Foto: Rickard L Eriksson

Sedan systrarna fick sitt första skivkontrakt 2008 har de hunnit släppa fyra album. Med låtar som My Silver Lining, Fireworks och Emmylou har de nästan oavbrutet turnerat sedan genombrottet. Tills för ett och ett halvt år sedan. Klara blev utbränd och de tvingades ställa in sommarturnén.

– Jag har varit utbränd tidigare men nu kom jag inte ens upp ur sängen. Jag hade mycket panikångest och vi var helt enkelt tvungna att dra i nödbromsen, förklarar Klara.

– Vi har en tendens att köra på för hårt, mest jag. Jag älskar att jobba och har alltid varit den som är pådrivande. Det har skapat en obalans mellan oss. När Klara blev sjukskriven började jag också må dåligt, jag hade sett fram emot vår turné och nu visste jag plötsligt inte riktigt vem jag var utan bandet … Jag fick jobba mycket med min självbild och identitet, att jag som person faktiskt har ett värde utan First Aid Kit. Vi har tidigare varit så extremt synkroniserade, som i symbios. Men nu ville Klara sakta ner och jag växla upp, säger Johanna och tittar på Klara:

Foto: Rickard L Eriksson

– Vi har delvis fått offra vår systerrelation på grund av bandet. Ibland har jag önskat att du bara kunde vara min syster, att jag inte kopplar ihop dig med jobbet.

Klara nickar och fyller i:

– Vi har en fin relation, men har verkligen fått kämpa för den.

– Det hann gå så långt att det blev dålig stämning mellan oss. Idag går vi enskilt i terapi, i familjeterapi tillsammans och jag går även i parterapi med min kille. Vi älskar terapi! säger Johanna och båda systrarna höjer på ögonbrynen och skrattar.

Foto: Rickard L Eriksson

Uppväxten utspelade sig i Svedmyra tillsammans med föräldrar och lillebror. Pappa Benkt Söderberg var gitarrist i 80-talsbandet Lolita Pop och jobbar idag som döttrarnas producent och ljudtekniker. Mamma Anna är filmpedagog. Musiken har alltid varit närvarande i familjen och Klara och Johanna kan spela allt från mandolin, gitarr och banjo till kazoo, synt och autoharpa.

– Jämfört med många andra i vår ålder har vi fått uppleva väldigt mycket häftiga saker tack vare framgångarna med bandet. Men jag har alltid känt att vi halkat efter på andra sätt, med vänner och relationer. Vi började ju jobba så tidigt, Klara gick inte ens gymnasiet, säger Johanna och rättar till knapparna på jeansskjortan.

– Jobbet har varit vårt liv. Vi har inte haft tid att bygga vänskapsband som alla andra, de korta stunder vi varit i Sverige har jag bara velat ligga hemma och vila, säger Klara.

Ni båda är runt 30 – har ni haft någon ålderskris?

– Jag vill poängtera att jag bara är 27! säger Klara och Johanna invänder snabbt:

– Men vaddå, jag hade ju min 30-årskris när jag var 27! Dessutom är ju alla våra låtar nostalgiska och handlar om att allt var bättre förr. Det har vi sjungit om sedan vi var 14 och 16 år. Så ålderskris har vi väl haft sedan vi föddes, skrattar Johanna och fortsätter:

– Det fanns en tid då jag behövde balla ur lite, vi fick någon ’ung och präktig’-stämpel på oss i början som vi växte ur. Jag har känt att jag velat fly från den image vi haft som First Aid Kit. Det finns en idé om att vi är finkultur och kan allt om musik, det är jobbigt att leva upp till.

– Ja gud. Jag är trött på svenska mediemän i 40-årsåldern som tycker vi är coola för att vi lyssnar på Bob Dylan, suckar Klara och himlar med ögonen.

Oktober har varit en hektisk månad för duon, dels har de släppt en cover av Willie Nelsons On the road again, där intäkterna bland annat går till deras turnécrew som är arbetslösa till följd av pandemin. De ligger också bakom designen av det rosa bandet i Cancerfondens kampanj.

– Vår mormor gick bort i cancer precis när vi börjat göra musik, och vår farmor precis innan. Jag har en teori om att musiken blev vår terapi. Och när Cancerfonden frågade oss om vi ville designa årets rosa band så höll vår morbrors fru Lena på att gå bort i cancer, berättar Johanna.

– Cancer är det värsta som finns. Det är på liv och död. Och det kan gå så fort. Det känns fint att få vara med och bidra till att mer pengar kommer in till forskningen. Vi har också släppt vår egen version av Ted Gärdestads Come give me love i samband med detta, den är vår absoluta svenska favoritlåt och Cancerfonden använde den i en av sina kampanjfilmer förra året, förklarar Klara.

Just nu laddar de också inför finalavsnittet av På spåret där de ska uppträda och skriver på ny musik till platta nummer fem. För första gången låter de musiken sakta värka fram.

– Förut har vi alltid jobbat mot en deadline. Den här gången gör vi skivan i vår egen takt, inte skivbolagets. Förmodligen drar vi ut på turné nästa sommar och till dess kommer vi sitta i studion och skriva låtar. Vi kommer inte försvinna om det var någon som trodde det. First Aid Kit är tidlöst, vi kommer vara lika aktuella när vi är 50 år, avslutar Johanna.

Football news:

Benzema, Carvajal, Ramos and Valverde will not play with Alaves due to injuries
Ronaldo will not play against Benevento. Pirlo gave him a rest
Zidane on Real Madrid's downturns: Stability in football is the hardest thing to achieve. The problem is not in relation
Alaba's agent wants to start talks with Chelsea and PSG in January
Klopp on the Premier League calendar: No matter what I say, it won't help. Waste of time
Barcelona paid tribute to Maradona with a minute of silence before training
Benzema does not train in the General group and works indvidiualno