Sweden

Vem hör egentligen hemma i kvinnostaden?

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Christine de Pizan på en målning från cirka 1405. Till höger ur Dramatens ”Kvinnostaden”, i Staffan Valdemar Holms regi.
Christine de Pizan på en målning från cirka 1405. Till höger ur Dramatens ”Kvinnostaden”, i Staffan Valdemar Holms regi. Foto: Sören Vilks

De historiska kvinnor som kommer till tals i Dramatens uppsättning ”Kvinnostaden” har föga gemensamt med Christine de Pizans 1400-talsskildring av ”damernas stad”. Som den första kvinnliga yrkesförfattaren är Christine själv långt mer förebildlig än de undergivna martyrer som hon valde att lyfta fram.

Det hela började med att författaren Christine de Pizan år 1405 grubblade över några frågor. Varför hade historien behandlat kvinnor så illa? Och varför påstods det att de aldrig uträttat något stort? Som ett svar uppenbarade sig då tre allegoriska damer vid namn Förnuft, Rättrådighet och Rättvisa. De sade att kvinnor kunde utföra samma saker som män, bara de hade två vapen: mod och utbildning. Och så bad de henne att bygga en stad av goda exempel. Hon gjorde det genom boken ”La cité des dames”, det vill säga ”damernas stad”. 

Nu var mod och utbildning knappast några lättåtkomliga vapen för medeltidens kvinnor. De var omyndiga och utestängda från alla skolor, och de föredömen man erbjöd dem var lydiga hustrur eller martyrer. Men Christine hade en alternativ källa att hämta exempel från. Hon hade i själva verket inspirerats av Boccaccios trettio år äldre bok om berömda kvinnor, ”De mulieribus claris”. 

Football news:

Ozil posted a GIF of himself at work in the office: Forward, Arsenal
The Slovenian youth team wants to expel the tyrant coach: he is Against warm-UPS, forbids sleeping on planes and celebrating goals
Ozil on the rapid match: I'll support Arsenal at the TV. I bet on a 4-1 win
Alexey Miranchuk: It's nice to be Back in the game. We continue to work 🤙 🏻
Liverpool will deliver food packages to families in need during the school holidays
UEFA reprimanded Karabakh in a military salute on a match of League of Europe
The Messi Foundation won a lawsuit against the ABC newspaper. They wrote about the organization's tax fraud