Sweden

Vätgas eller biobränsle frågan när framtidens flygplan utvecklas

Till 2035 satsar Airbus på att bygga vätgasdrivna flygplan, något som kommer att kräva helt nya slags flygplan. På Boeing är man dock övertygade om att biobränsle är den enda realistiska vägen framåt.

Då Airbus visar upp hur företagets framtida flygplan kan se ut är det två varianter det står mellan – en med en rejäl vätgastank där bak eller hela planet utformat som en vinge.

Matthieu Thomas är en av de huvudansvariga för utformningen av Airbus nya flygplan. Om mindre än 15 år ska bland andra han ha tagit fram de nya planen, något som vanligtvis brukar ta avsevärt längre tid. Denna gång handlar det dessutom om att ersätta vanlig fossil jetdrift med någon form av vätgasdrift.

– Det är verkligen en stor utmaning för oss och vi investerar en massa i det här projektet som också kräver mycket ny kompetens, säger Matthieu Thomas på Airbus till SvD.

Vätgas bästa lösningen

Flyget står för 2-3 procent av de globala utsläppen av koldioxid och enligt Thomas är vätgas den bästa lösningen för branschen. Arbetet som väntar handlar både om vilken utformning planen kan få och vilken typ av vätgasdrift det blir.

– De två stora utmaningarna är snarast att få igång tillverkning av grön vätgas och att göra vätgasen tillgänglig på flygplatserna, säger Matthieu Thomas.

Boeing föredrar biobränsle

Enligt konkurrenten Boeings vd David Calhoun är det i stället biobränsle som är det enda realistiska alternativet under de närmaste 30 åren. Redan i dagens plan går det dessutom att blanda i hälften biobränsle.

Boeing har lovat att deras plan ska klara att flyga helt med biobränsle redan till 2030. Ett stort problem är dock att det finns så lite biobränsle att få tag på och att det kostar betydligt mer än fossilt flygbränsle.

Football news:

Eriksen lost consciousness during the game against Finland. Doctors used a defibrillator
Khabib about his favorite football players: Ronaldo and Ronaldo. Cristiano is the best, his achievements are impressive
De Ligt will miss the match with Ukraine at Euro 2020
Ex-Juventus manager Paratici has become managing Director of Tottenham
Midfielder of the national team of Ukraine Tsygankov: Our maximum goal is to win the Euro
Timo Werner: Benzema, Ronaldo and Lewandowski are among the top three centre-forwards in the world
Bale pro 1-1 with Switzerland: Wales should use this game as a springboard. We showed character