Sweden

Vart tog alla universal­genier vägen?

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Olof Rudbeck d ä, drottning Kristina och August Strindberg, tre av de sex svenskar som Peter Burke lyfter fram som några av lärdomshistoriens mest färgstarka gestalter.
Olof Rudbeck d ä, drottning Kristina och August Strindberg, tre av de sex svenskar som Peter Burke lyfter fram som några av lärdomshistoriens mest färgstarka gestalter. Foto: TT

Samtidigt som den digitala omvandlingen har gjort kunskap mer lättillgänglig än någonsin har månglärda allvetare med överblick blivit alltmer sällsynta. I boken ”The polymath” kastar Peter Burke ett historiskt ljus på den pågående kunskapskrisen.

Specialisering är något för insekter, påstod den amerikanske science fiction-författaren Robert A Heinlein. Han gav här uttryck för en tanke som återkommit i historien: kognitiv begränsning är fördärvlig för människan, den riskerar att göra henne till en robot, en utbytbar kugge, en farligt enkelspårig fackidiot. Om det är sant skulle måhända polyhistorn – den månglärda allvetaren – i stället vara allmänt upphöjd och avgudad. Riktigt så enkelt är det emellertid inte; universalgenier och intellektuella mångfrestare har vederfarits högst skiftande öden genom århundradena. Om detta handlar Peter Burkes nya bok.

Burke, professor emeritus i Cambridge, är en av våra stora historiker; vid 83 år fyllda är han lika produktiv som någonsin. Burke var pionjär inom den nya kulturhistorien som bröt fram under 70- och 80-talen och gick därefter i bräschen för mediehistoria. Under 2000-talet har han blivit kunskapshistoriker och bidragit med fyra böcker till det nya, expanderande fältet history of knowledge. Nu föreligger en femte – ”The polymath: A cultural history from Leonardo da Vinci to Susan Sontag” (Yale University Press) – och ryktet förtäljer att han är i färd med att slutföra ännu en.  

Football news:

To beat Real Madrid and Barca in three days is an atrocity. Athletic Director about the Spanish Super Cup
Poland coach of Bzenec left his post
Carlos Tevez: I won't stop playing for my family. It was important to win the Maradona Cup
Borussia Gladbach will sign Kone to a contract until 2026. The midfielder will finish the season in Toulouse
Leonardo: I don't think Tuchel's resignation was a surprise. PSG simply anticipated the events
Milan will announce the signing of Mandzukic and Tomori this week
Leonardo on Messi at PSG: We are not at the negotiating table, but the chair is reserved. Such a player is always on our lists