Sweden

Varnar för rysk kontakt: ”Skickliga på detta spel”

Wilhelm Agrell är professor i underrättelseanalys och författare till en lång rad böcker om underrättelse- och säkerhetsfrågor.
Wilhelm Agrell är professor i underrättelseanalys och författare till en lång rad böcker om underrättelse- och säkerhetsfrågor. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Wilhelm Agrell varnar för att kontakter med tidigare KGB-agenter innebär risker för Sverige: ”Om någon är skickliga på att spela ett sådant här spel så är det ryssarna”. Att stora delar av samtalen är hemlig­stämplade ”sticker i ögonen”, menar underrättelse­professorn.

Statsminister Stefan Löfven träffade Rysslands president Vladimir Putin för bilaterala samtal i samband med en konferens om Arktis i S:t Petersburg i april 2019.

Foto: IVARSSON JERKER/Aftonbladet/TT

Vid sekretessprövningen har hela innehållet utom någon enstaka mening på drygt fem A4-sidor hemligstämplats och maskats med svart.

Det sticker i ögonen när man ser de här väldigt starkt maskade texterna, menar underrättelseprofessorn Wilhelm Agrell.

Den här väldigt omfattande mörkningen är iögonfallande. Då undrar man om allt detta verkligen är sekretess, om det är ett så känsligt material, säger Agrell.

Wilhelm Agrell varnar för att kontakter med tidigare KGB-agenter innebär risker för Sverige.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

SvD har tidigare rapporterat om ett antal möten mellan svenska företrädare och ryska representanter som skett i tysthet under Löfven­regeringarnas tid, enligt handlingar som sekretess­prövats och i begränsad omfattning lämnats ut av UD.

Ett exempel är kontakterna med den förre KGB-agenten Sergej Ivanov, tidigare rysk försvarsminister och stabschef i Kreml. Numera är han Vladimir Putins rådgivare och sitter i det ryska säkerhetsrådet.

Football news:

Milan will not participate in the Super League: The fans have clearly expressed their concern
Lille pushed back PSG and rushes to the championship in Ligue 1. How did it happen?
Koeman on Super League: I want the best for Barca. No one knows what might happen. We need to wait
Euro 2020 matches can be moved from Dublin to St. Petersburg (SE)
Barca doesn't like the way UEFA and FIFA share revenue. Laporta cited this as the reason for his participation in the Super League in a conversation with Koeman and the Barca captains
Gary Neville: The Glazers have no place at Manchester United anymore. Management can't be trusted anymore
Andrea Agnelli: I don't think anyone in our industry can be trusted. I will not tell you how many clubs wanted to join the Super League in the last day