Sweden

”Vården för äldre måste hållas ihop”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Heidi Stensmyren.
Heidi Stensmyren. Foto: Claudio Bresciani/TT

Patienternas bästa var det som styrde förbundets ställningstagande gällande ädelreformen, inte prestige. Det skriver Heidi Stensmyren, Sveriges läkarförbund, i en replik.

Även om det är märkligt hur de folkvalda kristdemokratiska kommunpolitikerna med ansvar för äldrevården helt friskriver sig själva från ansvar, håller Läkarförbundet helt med om att det skulle underlätta arbetet för alla som jobbar inom äldreomsorgen om det finns läkare tillgängliga på äldreboenden. Det skulle höja den medicinska kompetensen och öka tryggheten för de äldre. Sårbarheten i den kommunala hälso- och sjukvården skulle minska och det skulle skapa en ökad medicinsk säkerhet för patienter som har lättare att komma i kontakt med sin läkare. Vi har länge arbetat för detta.

Debattörerna påstår att prestige och revirtänkande var orsaken till att Läkarförbundet inte förordade ädelreformens förslag i början av 90-talet. Det är inte sant. Läkarförbundet var förvisso mot förslaget men det var av skäl som till stor del fortfarande är giltiga. Vi såg att reformen riskerade slå sönder den sammanhållna vårdkedja för en kategori äldre, vilket är oacceptabelt ur jämlikhetssynpunkt. Vi påpekade även att reformen skulle vara svår att förena med en välfungerande primärvård. Vi föreslog till och med att det borde utredas om ansvaret för hela primärvården kunde överföras till kommunerna. Detta visar tydligt att patienternas bästa var det som styrde förbundets ställningstagande.

Football news:

Conte that he would be fired before Christmas: If so, it will only be because I deserve it
Marcelo Bielsa: Maradona was an artist. He will remain our idol
Day will miss 2 months due to an ankle injury. He is Everton's best assistant
Pierre-Emerick Aubameyang: Arsenal hope to surprise the world. The main problem is the lack of goals, we solve it
Raiola on the salary cap in football: Would you limit Banksy or da Vinci's salaries? Infantino wants us to become North Korea
Liverpool can play Midtjylland in Dortmund due to restrictions due to COVID-19
Barca presidential candidate Ruso wants to rename the club's stadium to camp Nou Leo Messi