Sweden

”Var ska vi hitta 1 400 nya allmänläkare?”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Foto: Isabell Höjman/TT

Det behövs 1 400 nya specialister i allmänmedicin till 2027 för nå målet om fast läkarkontakt. Efter regeringens avslag av 1 250 nya ST-tjänster vill vi ha svar på hur läkarbristen ska åtgärdas, skriver Tobias Alfvén, Svenska Läkaresällskapet.

Foto: Johan Adelgren

Trots pågående pandemi och uppdämda vårdbehov måste hälso- och sjukvården utvecklas inför framtiden. Det gäller inte minst sjukvårdens omställning till en mera nära vård med primärvården som bas. Utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) har lämnat fyra betänkanden med en mängd bra förslag som nu måste förverkligas. Staten måste fortsatt hålla i taktpinnen och stödja regionerna med resurser, lagstiftning och samordning. Strukturomvandlingen är beroende av strategiska beslut i respektive region kring spelregler för vårdcentraler, tillsättningar av ST-tjänster och utformningen av forskningsmiljöer. Debaclet kring Nya Karolinska sjukhuset (NKS) visar vikten av att alltid involvera professionerna i stora omstruktureringar inom hälso- och sjukvården.

En central framgångsfaktor för att nå målet att få en god och nära vård för hela befolkningen är om man lyckas skapa en sammanhållen vård för patienten. De flesta konsultationer måste kunna ske utan att patienten skickas runt till olika vårdgivare.

Football news:

Zidane on Maradona's death: a Huge loss for the world at large. He was unique
22 teams will participate in the FIFA Arab Cup. The tournament will be held in 2021
Ronaldinho on Maradona: Rest in peace, my idol. Wizard of wizards!
For the first time in 17 years, Liverpool did not score a goal in a home Champions League game
Villas-Boas suggested that in memory of Maradona to withdraw the 10th number from circulation in all teams
Vatican on Maradona: the Pope remembers him in prayer and remembers their meetings with love
Flick about 3:1 with Salzburg: Very happy with Bayern's performance. Neuer-world-class goalkeeper