Sweden

Vad skulle Magdalena Ribbing sagt om pandemin?

Foto: Wong Maye-E / TT

Etikettsregler förändras snabbt under pandemin. Oartigt och artigt byter plats, men principen om att visa hänsyn och vara vänlig finns kvar.

Man får inte släppa väder vid matbordet. Ingen behöver känna sig träffad, men det var något som började påpekas i etikettböcker under medeltiden. Tidigare ansågs det farligt att hålla igen, sedan skulle man skylla på hunden, och i dag är det ofint att ens skriva ordet. (Ni som läser detta ska veta att jag misslyckades med att övertala min chefredaktör att få skriva det vanligare ordet för väderspänning. Vi avstår av etikettsskäl, hälsar hon.) 

Då och då under coronakrisen har jag kommit på mig själv med att undra vad Magdalena Ribbing hade tänkt om alltihop, om hon hade fått vara med oss ett tag till. Etiketten i samhällen förändras, ibland fort. Att säga till folk att de står för nära skulle tills nyligen ansetts som otrevligt, men i dag är rollerna ombytta. Den som flåsar någon i nacken gör i dag ett övertramp, ibland utan att tänka på det, eftersom det är så folk hållit på. Att sträcka sig efter en kram, eller en världsvan kindpuss, sågs fram till i mars som en gest av värme i många läger, men är i dag närmast kränkande i sin covidförnekelse. Att hosta offentligt har ungefär fått samma status som att släppa sig vid matbordet. Vad gör den där personen ute bland folk? Håll inne din luft i kroppen till varje pris, eller håll dig hemma. Hosta kan man göra när man är själv.

Football news:

Juventus have been in contact with Genoa regarding Shomurodov (Calciomercato)
Alexey Miranchuk was named after the singer of the 90s Glyzin. From him fanatela mom
Ibrahimovic scored for the first time in two months. Before Ronaldo - 4 goals
Due to attending an illegal party, Gladbach forward Embolo will miss the match with Werder
Torino sacked Giampaolo as head coach
Gary Neville: Manchester United will not become champions unless Pogba gives a couple of months of brilliant play
Mohamed Salah: I want to stay in Liverpool as long as possible, but everything is in the hands of the club