Sweden

Utvisningsdömd och efterlyst migrant arbetade på Arlandas säkerhetsklassade område

På onsdagen uppmärksammades det att ytterligare en utvisningsdömd migrant har arbetet inom ett säkerhetsklassat område på Arlanda. Nu visar det sig även att migranten var efterlyst.

I början av veckan avslöjades det att att en illegal migrant från Ryssland har arbetat som flygplansmekaniker i flera veckor innan säkerhetsmissen blev känd.

LÄS ÄVEN: Hade inget arbetstillstånd – fick reparera flygplan på Arlanda

Nu bekräftar Markus Silén som är stationsbefäl vid Arlandapolisen att det statliga bolaget Swedavia som håller i driften på flygplatsen har missat ytterligare en illegal rysk migrant. Mannen som invandrade till Sverige på att turistvisum och sedan har stannat kvar efter utvisningsbeslut var även efterlyst hos myndigheterna.

Men trots detta har migranten enligt Aftonbladet haft ett utfärdat passerkort som gav tillträde till det säkerhetsklassade området ”air side” – där han arbetade med att hantera flygplanen.

Swedavia lägger ansvaret på arbetsgivare

När Aftonbladet kontaktar Swedavia och Transportstyrelsen för att ställa frågor om hur det här är möjligt avfärdar de kritiken med att bakgrundskontrollen huruvida personer får vistas eller arbeta i Sverige helt och hållet är arbetsgivarens ansvar.

– Vår process och registerkontroll är för att undersöka om personen är pålitlig ur säkerhetssynpunkt, berättar Andreas Holmgren som är enhetschef på Transportstyrelsen.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Allvarliga säkerhetsbrister på Norwegian-flyg – ”En tidsfråga innan någonting händer”

LÄS ÄVEN: Otryggt på Arlanda: egna personalen kallar kollegor ”svennehora”

LÄS ÄVEN: Underrättelserapport: kriminella nätverk jobbar på strategiska positioner på Arlanda

Football news:

The Internet is joking about Higuain's weight again. Perhaps it's just an unfortunate angle and Gonzalo's reputation
Brescia coach on Balotelli's suspension: He didn't even appear in Zoom in quarantine
Wenger said again that Arsenal left their soul on Highbury. We understand what this phrase means
Messi is still training individually
Matteis de Ligt: Ronaldo is the best player of his generation and a role model
Van der Vaart on Real Madrid: Even if you are Raul or Ronaldo – if you haven't scored in two matches, they want to sell you already!
Koke: Atletico should be declared the winner of the Champions League if the season is not finished. We beat out the champion