Sweden

Uthängd pedofil får högre skadestånd än sitt offer

Pedofilen, en idag 33-årig man i Köping, dömdes i februari 2018 av tingsrätten för två fall av våldtäkt mot barn och fyra fall av sexuellt ofredande.

Brotten begicks mellan 2015 och slutet av 2017 och offren var två systrar som var mellan 7 och 12 år när de utsattes för pedofilen, som var barnvakt åt dem.

Tingsrätten dömde mannen till tre års fängelse, men hovräten skärpte sedan straffet till tre och ett halvt års fängelse.

Redan efter två år blev pedofilen dock frigiven – trots att han blivit varnad för att ha misskött sig i fängelset. I Sverige behöver en fängelsedömd bara avtjäna två tredjedelar av straffet, så kallad två tredjedelsfrigivning.

När pedofilen under våren 2020 släpptes från sitt korta straff valde de utsatta flickornas äldre bror att varna för gärningsmannen. I flera inlägg på Facebook lade han upp namn, personnummer och bild på pedofilen, som nu hat fått skyddade identitet. "Och om du läser detta ditt jävla äckel, göm dig", skrev brodern också.

Brodern har nu dömts av Västmanlands tingsrätt för grovt förtal, olaga hot, samt uppvigling – brott som han enligt domstolen begått mot pedofilen genom sina inlägg.

Enligt domstolen var det grovt förtal att peka ut pedofilen som pedofil, trots att uppgiften var sann.

I förhör berättade brodern att det framstod som om pedofilen vara besatt av hans familj.

"Han gjorde anmälningar mot dem och försökte komma i kontakt med dem. De hade uppgifter om att [pedofilen] under en permission hade synts vid en skola där en familjemedlem gick. Han sökte permissioner på datum som var viktiga för familjen. Kriminalvården meddelade att [pedofilen] verkade ha svårt att släppa taget om familjen. De fick veta att [pedofilen] skulle friges den 28 mars 2020. De ansökte om kontaktförbud men fick ingen hjälp", står det i referatet i domen.

Brodern uppger att han kände att familjen var hotad och att han den 28 mars 2020 skrev inlägget på Facebook för att få veta var pedofilen befann sig och på så sätt kunna skydda sin familj.

Han döms nu till villkorlig dom med 100 dagsböter. Han ska också betala 25.000 kronor i skadestånd till den frigivne pedofilen. Det är ett högre belopp än pedofilen själv behövde betala till den ena systern som han sexuellt ofredade. Hon beviljades 20.000 kronor i skadestånd av pedofilen.

Football news:

Antoine Griezmann: I am happy at Barca. We want to win La Liga as well
Ronald Koeman: This is not Messi's last game for Barca in the Spanish Cup, I hope
Lionel Messi: I lift a special trophy as the captain of a special club. We are happy
Koeman won the Spanish Cup for the seventh time both as a coach and as a Barcelona player
Laporta on Messi at Barca: Leo is the best in the world. I am convinced that he wants to stay
Messi, Pique and Busquets won the Spanish Cup for the 7th time and repeated the record of ex-striker Athletic Gainsa
Messi has scored 9 goals in the Spanish Cup finals. He surpassed Athletic legend Sarra