Sweden

Utan ovisshet är ett värdigt liv omöjligt

Don Quijote och Sancho Panza visar att det är skillnad på att ha erfarenheter och att göra dem. Gravyr av Gustave Doré från 1863. 
Don Quijote och Sancho Panza visar att det är skillnad på att ha erfarenheter och att göra dem. Gravyr av Gustave Doré från 1863. 

Vad är egentligen erfarenhet? Och värdighet? Och vad har det med kunskap att göra? Med utgångspunkt i dessa begrepp har människan i alla tider funderat över relationen mellan individ och samhälle, frihet och ansvar. D§agens pandemi får dem att framstå som mer angelägna än någonsin.

I romanen ”Don Quijote” är riddaren och hans kompanjon Sancho Panza med om många äventyr, på ivrig tillskyndan av Miguel de Cervantes infallsrika snille. Men deras egna personligheter och olika kunskapsmöjligheter förändras egentligen inte. När Don Quijote rider ut i världen träder han in i en förtrollning som innebär att han aldrig kan ha några erfarenheter, han kan bara göra dem. Hans komplement därvidlag är bonden Sancho som i alla väder förblir trogen sitt vardagsförnuft, vilket innebär att han aldrig kan göra några erfarenheter, han kan bara ha dem. 

Skillnaden mellan att göra erfarenheter och att ha dem är en av de mest uppenbara förkastningarna i erfarenhetsbegreppet. Ung som gammal stöter vi på den när vi upptäcker olikheten mellan sådana erfarenheter som enkelt överförs mellan generationerna och sådana som var och en måste göra själv, som vore man den första människan på jorden som var med om just detta. 

Football news:

Frank de Boer will lead the Netherlands national team. Contract - for 2 years
Dynamo Stavropol about the match with Rotor: Transfers in the Russian Cup are prohibited. The RFU said that there is no way back
Maccabi entered the Champions League without 11 players due to covid. UEFA allows you to play if there are 13 players from the application
Ole Gunnar Solskjaer: De Gea saved us for years, Henderson did the same today. Lingard played well
The semed said goodbye to Barcelona: Thank you for the opportunity to realize the dream. Eternally grateful
Juve have leased Morata from Atletico for 10 million euros with the right to buy out for 45 million
Barcelona and Atletico have agreed a move for Suarez (Fabrizio Romano)