Sweden

USA: Israeliska bosättningar inte olagliga

I ett uttalande i måndags kväll svensk tid meddelade USA:s utrikesminister Mike Pompeo att USA inte längre ser de israeliska bosättningarna i Judeen/Samaria, även kallat Västbanken, som brott mot internationell lag. ”Det här rättar ett historiskt fel”, säger Netanyahu.

Under lång tid var USA anslutet till den internationella paradigm att de israeliska bosättningarna på Västbanken var brott mot internationell lag. Men inte längre.

– Efter att noggrant ha studerat alla aspekter av den juridiska debatten, har vår regering enats om att etablering av israeliska, civila bosättningar på Västbanken inte är oförenlig med internationell lag, sade Pompeo.

Hyllas av Netanyahu

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hyllar beslutet i ett uttalande under gårdagen.

– Denna nya policy reflekterar en historisk sanning – att det judiska folket inte är utländska kolonialister i Judeen och Samarien. Faktum är att vi kallas judar för att vi kommer från Judea.

Detta är tredje stora skiftet som Trump står för gällande Israel. Tidigare har han erkänt Jerusalem som Israels huvudstad samt flyttat deras ambassad dit.

Om Judeen/Samaria (Västbanken)

Judeen/Samarien kallas ofta för Västbanken, ett namn som kom på grund av att det ligger på västra sidan av Jordan-floden. Området ockuperades av Trans-Jordanien (numera Jordanien) i ett anfallskrig som landet tillsammans med omliggande arabstater initierade mot den nybildade staten Israel i maj 1948.

Arabstaterna misslyckades med deras mål att utplåna den judiska staten, men lyckades bland annat ockupera Judeen/Samarien, i strid med internationell rätt.

Det landområdet höll de i 19 år, till 1967, när de återigen anföll Israel i det som kom att kallas ”Sexdagarskriget”.

De förlorade återigen och när kriget var slut hade Israel tagit kontrollen över bland annat Judeen/Samarien. Enligt internationell rätt var det legalt att ta land om det görs i självförsvar.

Sedan dess har Israel kontrollerat området, som historiskt sett är judiskt, vilket historiska fynd bland annat visat, på samma sätt som staden Jerusalem är en judisk stad.

För mer info om Judeen/Samaria, läs här.

Football news:

Inter will extend their contracts with Handanovic and D'ambrosio until 2022
Pep Guardiola: I would have stayed at Manchester City and in League 2
Manchester United is ready to sell Alexis, Lingard, Smalling, Dalot, Jones and Rojo
Frank Lampard: I expect more from Chelsea, but now the result is most important
Atalanta does not lose 15 matches in a row – 13 wins and 2 draws
Lorient threw one newcomer off a plane and sent another under the water-all for the sake of presentations on social networks
Pasalic scored a hat-trick in the match against Brescia. Atalanta smashes the opponent 6:1