Sweden

Tumult när anti-islamiseringsgrupp brände koranen under torgmöte

Under ett torgmöte den norska gruppen Stopp islamiseringen av Norge, SIAN, anordnade förra helgen i Kristiansand trotsade man polisen och försökte bränna koranen. Ett flertal muslimska män fanns på plats och gick till attack mot gruppen och dess ledare Arne Tumyr.

En man identifierad som Ilyas attackerade Lars Thorsen, en av gruppens medlemmar, för att försöka stoppa honom från att utföra koranbränningen. Både gruppens medlemmar liksom åskådare som gick till attack ska ha arresterats.

Medan man satte brand på en koran slängdes ytterligare två i en soptunna, vilket även det ska ha setts som en skymf i den muslimska världen.

I internationella medier rapporteras om att torgmötet orsakat upprörda känslor i bland annat Turkiet och Pakistan, där myndigheterna i huvudstaden Islamabad kallat till sig det norska sändebudet.

I ett uttalande från det pakistanska utrikesministeriet skriver man att Pakistan vid mötet uttryckt sitt fördömande över koranbränningen. Man framhöll också att handlingen sårat 1,3 miljarder muslimer runtom i världen samt att gärningen inte kan rättfärdigas i yttrandefrihetens namn.

Man uppmanade även de norska myndigheterna att ställa de ansvariga inför rätta och förhindra att något liknande sker igen i framtiden. Pakistans ambassadör i Norge ska ha fått order om att protestera direkt till de norska myndigheterna.

I Turkiet talar utrikesministeriet om islamofobiska attacker i Europa som man menar blir allt vanligare, attacker man menar är ett hot mot hela mänskligheten.

I Norge uppger muslimska ledare att de planerar anmäla SIAN för hatbrott.

Football news:

Joan Laporta: bartomeu's Words are a manifestation of cowardice and failure
Neuer on Ter Stegen: a Great result for Bayern, but I don't want my teammates to experience this
Messi is painful to watch. He did not help with goals and assists, in his eyes – hopelessness
Barcelona will be fired after Selena 2:8 from Bavaria (Fabrizio Romano)
Neymar went further than Barca in the Champions League for the first time after moving to PSG
Philippe Coutinho-transfer nightmare that brought Barcelona a lot of pain
Bartomeu on the future of Barca: Some decisions have already been made, while others will be taken