Sweden

Trio begick brott mot tio kvinnor i 90-årsåldern

Polisen i västra Sverige har ertappat tre personer som systematiskt lurat av äldre kvinnor deras bankkort och koder. I ett par fall togs pengar ut på korten. Nu döms trion för flera bedrägeribrott.

Det rör sig om två bröder från den romska släkten Lakatos och den ene broderns flickvän. En av bröderna, som är i 30-årsåldern och bosatt i Skåne, anses ha varit den som initierade händelseförloppet genom att ringa upp äldre kvinnor i främst Västsverige, samtliga i 80-90-årsåldern.

Mannen uppgav att han ringde från banken och att det nu var dags att byta ut kortet. Hans medbrottslingar, en kvinna och en man i 20-årsåldern som också är bosatta i Skåne, dök därefter snabbt upp hemma hos brottsoffren och fick dem att lämna över bankkort samt koden till kortet.

I två fall försvann tusentals kronor från kontona.

Trion greps av polisen i Göteborgstrakten den 14 oktober och har suttit häktad sedan dess. Brotten har utretts av bedrägerisektionen i region Väst.

Alla tre döms nu i Göteborgs tingsrätt som sammanfattar gärningarna som "omfattande och allvarlig brottslighet". De två yngre döms för ett fall av grovt bedrägeri och åtta försök till grovt bedrägeri. Den yngre mannen döms till ett och ett halvt års fängelse medan kvinnan döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Den äldste i trion döms för samma brott som de två övriga samt ytterligare ett fall av grovt bedrägeri.

De tre ska också solidariskt betala skadestånd på 11.500 kronor. Den äldste av de dömda dessutom ytterligare 20.000 kronor.

– Det här är ett typiskt fall på hur kortbedrägerier kan gå till och varför alla ska vara försiktiga och aldrig lämna ut värdehandlingar till någon som ringer på dörren, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare vid bedrägerisektionen i polisregion Väst.

Polisens brottsförebyggare ser ett vanligt mönster i att bedragare ringer upp äldre personer som inte vet att banker aldrig begär uppgifter eller gör hembesök för att byta ut bankkort.

– Bedragarna är väldigt förslagna och kan ha olika förklaringar till varför de vill komma över bankkorten. Det är svårt att värja sig. Man ska aldrig identifiera sig med bank-id eller bankdosa för någon som ringer upp på det sättet, säger Anna-Karin Kjellgren.

Football news:

Tuchel-Werner: Timo, you play on the right. You've been playing left for a quarter of an hour. Don't you understand?
Liverpool are 7 points behind the Champions League zone, 8 points behind the lost ones
Neymar can play against Barcelona for about 30 minutes
Benfica offers Diego Costa a 2-year contract with a salary of 3 million euros per year
Thierry Henry: Pep is obsessed with tactics. He sees and wants to change so many things that it can be a problem
Cavani is close to an agreement with Boca Juniors. He wants to leave Manchester United in the summer
There are only 6 coaches in the world with a positive balance against Pep. The leader of the rating-Sulscher