This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Träffsäkert om att ha en fot i varje kultur

Dejmis Rustom Bustos i monologen ”Mellanförskapet”.
Dejmis Rustom Bustos i monologen ”Mellanförskapet”. Foto: Sören Vilks

Stolthet och skam går hand i hand i Dejmis Rustom Bustos självbiografiska monolog om att höra hemma på olika platser. Melankolin ringas in med en stor dos humor.

Dejmis Rustom Bustos gestaltar sitt mellanförskap genom en idag-Dejmis och en barn-Dejmis.

Dejmis Rustom Bustos gestaltar sitt mellanförskap genom en idag-Dejmis och en barn-Dejmis.

Foto: Sören Vilks

”Mellanförskap” är en term som betecknar det tillstånd man befinner sig i när man har flera nationella identiteter. Det är i grunden en subjektskapande term när andra termer, som ”rotlös” till exempel, snarare för tankarna till en existens som svävar i etern. Men det betyder inte att erfarenheten av mellanförskap inte kommer med mycket sorg när avigsidan av ett hemmahörande på flera ställen innebär ett hemmahörande ingenstans.

Detta är utgångspunkten i Dejmis Rustom Bustos självbiografiska monolog ”Mellanförskapet” som spelas för högstadie- och gymnasieungdomar på Dramatens Tornrum. Han växte upp i en svensk medelklassmiljö med chilenska föräldrar och hur hemma han än kände sig i sitt lugna stökiga område så var hans tillvaro alltid villkorad. Som att en tidig pubertet gav honom mustasch i tioårsåldern, vilket gjorde att han kallades för Super Mario.