This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tomas Eneroth (S): ”Var kommer alla män som tafsar ifrån”

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) uppmärksammas för ett inlägg han gjorde på Facebook tidigare i år där han ryter ifrån mot män som ”tafsar” och ”kladdar”. ”I grunden handlar det faktiskt om vår människosyn”, skrev han bland annat då. Bakgrunden är att han själv nu är föremål för förundersökning om sexuellt ofredande mot en kvinna.

Under tisdagen inledde chefsåklagare Maria Sterup en förundersökning mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) gällande sexuellt ofredande. Anledningen är att Eneroth tagit en kvinna på rumpan under Socialdemokraternas kongress i Göteborg förra månaden.

Nu uppmärksammas ett inlägg på Facebook som Eneroth skrev i april i år där han frågar sig var män som ”tafsar” och ”kladdar” kommer ifrån.

”Var kommer alla dessa små män ifrån? De som misshandlar kvinnor. De som köper sex. De som tafsar och ’kladdar’. De som förföljer och hotar. De som hatar på nätet”, skriver Eneroth bland annat i inlägget.

”Handlar om människosyn”

Tomas Eneroth fortsätter texten med att det är oförsvarligt att män tafsar på och utnyttjar kvinnor.

”Jag blir bedrövad när några hävdar att det är synd om dessa män. Allvarligt talat – ingen dålig barndom, ingen frånvarande far och inget hål i själen kan försvara övergrepp”, skriver han och fortsätter något senare:

”I grunden handlar det faktiskt om vår människosyn. Om allas lika och okränkbara värde. Om rätten för både kvinnor och män att få vara en fri människa, med egen makt och eget värde. Svårare än så är det inte.”

Faksimil

Bakgrunden till S-ministerns Facebook-utspel i april, som senaste dagarna fått förnyad uppmärksamhet i sociala medier, var inte minst att tidigare justitierådet Göran Lambertz nyligen häktats misstänkt för våldtäkt och att statstelevisionen gjort en hyllningsdokumentär om den våldtäktsanklagade sverigekurdiske komikern Soran Ismail.

LÄS MER: AVSLÖJAR: HD-profilen Göran Lambertz häktad för våldtäkt

LÄS MER: Utsatt kvinna rasar mot SVT:s hyllning till Soran Ismail: ”Det är så smutsigt”

”Har bett kvinnan om ursäkt”

Statsminister Magdalena Andersson valde i samband med regeringsförklaringen att ta sitt brottsmisstänkta statsråd i försvar.

– Det finns ingen tvekan om vad som har hänt i det här fallet och Tomas Eneroth har bett kvinnan om ursäkt. Han är tydlig med att det var oavsikligt från hans sida, och jag ser ingen anledning att inte tro på det, sade hon bland annat.

Det är ett uttalande som kritiserats och som lett till att Andersson blivit KU-anmäld av Sverigedemokraterna. Enligt SD för att statsministerns yttranden om en pågående utredning ”äventyrar den svenska rättstillämpningens självständighet”.

SE ÄVEN: S-minister anklagas för att ha tafsat på kvinna

SE ÄVEN: Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) polisanmäld för sexuella ofredandet

SE ÄVEN: Åklagare inleder förundersökning mot Tomas Eneroth

SE ÄVEN: Magdalena Andersson KU-anmäls av SD