Sweden

Tingsrätten: Kommunen fördröjer rättegången

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Brantafors vattenverk i Kallinge stängdes ner i december 2013 sedan man hittat höga halter av PFAS i dricksvattnet. Sedan 2016 driver privatpersoner en rättsprocess mot det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik. Arkivbild.
Brantafors vattenverk i Kallinge stängdes ner i december 2013 sedan man hittat höga halter av PFAS i dricksvattnet. Sedan 2016 driver privatpersoner en rättsprocess mot det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Tingsrätten anser att det finns skäl att tro att Ronneby kommun fördröjer rättegången som ska reda ut om människor tagit skada av att dricka förorenat vatten.

– Det är direkt felaktigt, säger kommunjuristen Mathias Kågell-Landgren.

Mindre än ett dygn innan den planerade rättegångsstarten i september inkom det kommunala bolaget Miljöteknik med ny bevisning i fallet, som rör huruvida kommuninvånare i Ronneby har skadats av att dricka vatten som i åratal har varit förorenat med högfluorerade kemikalier (PFAS).

Blekinge tingsrätt godtog den nya bevisningen och rättegången blev uppskjuten till februari 2021. Nu har rätten fattat ett beslut om att Miljöteknik inte får inkomma med någon ny bevisning efter den 8 januari, om inte giltig ursäkt finns.

Football news:

Man City won 9 out of 10 matches and conceded 1 goal with a pair of Stones - Dias defenders
Jordan Henderson: If it wasn't for the referee's whistle, Mane would have gone one-on-one. Very strange
Memphis Depay: Me and Auar want to go to one of the top three clubs in the world
Stones scored the 3rd double of his career. One for the 2018 World Cup
Griezmann scored 6 (3+3) points in the last 4 games for Barca
Gundogan has scored 4 goals in his last 6 Premier League games. The same number was in the previous 55 games
Lineker after the Liverpool - Manchester United match: Both teams went on the attack. What an exciting fight for the title