Sweden

Terrordådet i Paris: Svenskt islamistparti fördömer Macrons fördömanden

Efter halshuggningen av historieläraren Samuel Paty på öppen gata i Paris har stora delar av den muslimska världen fördömt den franske presidenten Emmanuel Macrons utspel om islam och löften om strängare tag. I Sverige har det mestadels varit tyst från politiskt håll, men från islamistpartiet Nyans gör man ett utspel där man inte fördömer det brutala mordet utan Macrons uttalanden.

I Turkiet har president Erdogan förolämpat Macron så pass illa att man kallat hem den franske ambassadören och i stora delar av arabvärlden bojkottar man franska varor. På tisdagen hölls en massiv demonstration i Bangladesh där 40 000 marscherade mot den franska ambassaden medan man brände bilder på Macron.

LÄS ÄVEN: Mikail Yüksels islamistparti nu godkänt av Valmyndigheten

I Sverige är det Partiet Nyans, bildat av den före detta centerpartisten Mikail Yüksel som uteslöts efter att han avslöjats med att försöka etablera den ultranationalistiska och fascistiska organisationen Grå Vargarna i Sverige, som gör ett uttalande om händelseutvecklingen i Frankrike.

I ett Facebookinlägg på tisdagen skriver partiet att man ”ser en oroväckande utveckling i Frankrike där president Macron göder rasism och islamofobi genom sin söndrande retorik om muslimer och islam”.

Men menar att ”det är uppenbart att Macron har misslyckats att ena det franska folket och att han är desperat inför det kommande presidentvalet i Frankrike” och liknar honom med Donald Trump som ”försöker han ta högerpopulistiska poäng på bekostnad av landets utsatta minoriteter”.

Vidare uppmanar man Macron ”att återvända till sina liberala rötter och respektera mänskliga rättigheter, vilket inkluderar religionsfrihet”. Man uppmanar även Sverige och EU ”att agera och sätta press på Macron att respektera unionens grundläggande värderingar om mänskliga fri- och rättigheter”.

Ingenstans nämner man något om Samuel Paty.

LÄS ÄVEN: Oklart om grå Vargarna får stol i Sveriges riksdag – bråk om Mikail Yüksels C-kandidatur

Football news:

Balotelli is close to a move to Vasco da Gama. He was offered 2.5 million euros a year
Van Dijk - best Central defender of 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is a top player in terms of mentality. He has a new goal every year
Borussia Dortmund presented a collection with Spongebob as part of a deal with Nickelodeon
Woodward on Manchester United and trophies: there is a lot of work Ahead to achieve the stability needed
Neuer - best goaltender in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool are Interested in 21-year-old Leipzig defender Konate