Sweden

Tegnell: Väldigt många fall – kulmen inte nådd

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Tisdagens pressträff hålls digitalt.
Tisdagens pressträff hålls digitalt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Coronaläget i Sverige är allvarligt, betonar statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi har väldigt många fall per vecka nu, säger han på dagens pressträff.

I världen har 58,8 miljoner människor haft covid-19 och 1,4 miljoner av dem har avlidit, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell på tidagens presskonferens som Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller.

– Vi börjar med den globala situationen där ni ser att det fortfarande är väldigt många fall i världen i veckan. Man kan möjligen tycka att det ser ut som en viss avplaning men den är nog rätt tveksam. Många länder är nu så pass hårt drabbade att det är lite svårt att bedöma om man verkligen hinner testa i den omfattning som man gjorde tidigare. Vi har nog fortfarande inte nått en peak i den här pandemin, säger Anders Tegnell.

Det är återigen Amerika som står för en stor del av fallen medan det finns en fallande tendens i flera av de europeiska länderna. Men det är svårt att bedöma eftersom länderna har svårt att hinna med att provta.

– Belastningen på sjukvården i många av Europas länder är väldigt stor, säger Anders Tegnell.

I Sverige har 225 560 personer bekräftats smittade av covid-19.

– I Sverige har vi väldigt många fall per vecka just nu. Vi har alltså en omfattande spridning i stora delar av Sverige. Nästan alla regioner är hårt drabbade, även om det möjligen ser ut som om ökningen håller på att stanna av något behöver vi nog vara försiktiga med att dra för stora växlar på det, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Med tanke på de höga nivåerna vi fortfarande ligger på och den begynnande stora belastningen på vården är det viktigt att vi fortsätter att jobba för att platta ut kurvan.

TT: Var i smittspridningen befinner vi oss just nu?

– Vi håller just nu på att ta fram nya scenarier. Det är lite svårt att veta var peaken kommer att hamna någonstans nu, men att vi kommer ha en fortsatt ökning av antalet fall inom sjukvården under ett par veckor till tror jag att man kan säga redan nu eftersom det finns en eftersläpning, säger Anders Tegnell.

– Som ett minimum tar det säkert två eller tre veckor från idag innan man ser en avmattning inom sjukvården tyvärr, säger Anders Tegnell.

Elva regioner i Sverige är i stabsläge, medan fem regioner är i förstärkningsläge, berättar Thomas Lindén, enhetschef på Socialstyrelsen.

– Samtliga bedömer att det väntas en försämring, både på kort och lång sikt.

192 personer vårdas för närvarande på iva för covid-19. Dessutom är 1 697 patienter inlagda på andra vårdavdelningar för covid-19.

– Belastningen på iva i Sverige för covid-19-patienter ökar fortfarande, säger Thomas Lindén.

Hos iva är det en fortsatt ökning, även om det inte verkar öka lika fort som tidigare. Även dödligheten har ökat senaste veckorna, men eftersläpningen i siffrorna är ganska stor, berättar Anders Tegnell.

De allmänna lokala råden förlängs till 13 december, och myndigheterna kommer att ta fram nationella allmänna råd för helgerna.

En reporter frågar om Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsens strategi ändras av att ett vaccin snart kan vara färdigt.

– På kort sikt är svaret nej. Det kommer att ingå i strategin och vara en viktig del i att skydda riskgrupper, framför allt äldre. På lång sikt kan vi möjligtvis få möjlighet att använda det på andra sätt, men då pratar vi om en bra bit in på nästa år. Grundstrategin kommer att ligga kvar, säger Anders Tegnell.

Thomas Lindén säger att antalet inlagda patienter i sjukvården fortsatt ökar och att det därför är viktigt att följa restriktionerna.

– Man får inte ta möjligheten att ett vaccin ligger några månader bort som en intäkt för att slarva med de restriktioner som gäller.

När det gäller vård på äldreboenden säger Thomas Lindén att Socialstyrelsen har sett detsamma som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Beslut om behandlingsbegränsningar eller övergång till palliativ vård har inte skett enligt det regelverk som finns. Att man ofta inte har dokumenterat beslutet och att man är för dålig på att involvera patienten och de anhöriga i beslutet, säger han.

När det gäller julborden påpekar Anders Tegnell att det finns allmänna råd på plats om att man ska minska kontakterna med nya personer och att det finns ett strikt regelverk på restaurangerna.

– Men följer man de två regelverken och restaurangerna sköter det på ett bra sätt och man går dit med personer som man ändå träffar kan man nog göra det på ett bra sätt.

Myndigheterna ska komma med rekommendationer för de kommande helgerna senare.

Football news:

Pep Guardiola: Football is complicated. The only way I know how to be a coach is just to think about Sheffield
Conte said that Eriksen will not leave Inter: He is part of our project. Christian is a very smart guy
Tuchel wants to see Holand at Chelsea. The club will not buy Rice from West Ham after the change of coach
Eriksen pro goal for Milan: It was the perfect free kick for me. I am very happy
Conte on 2-1 with Milan: Before the winning goal, the result was unfair. Their goalkeeper is the best player of the match
Mikel Arteta: Arsenal did everything right, but they lost. Wins give confidence
Nicolo Barella: We proved that we are stronger than Milan