Sweden

Teatrala förvandlingar som triggar fantasin

Ida Steén i ”Gruffalon”, en lekfull historia med urpremiär i Marionetteaterns regi på Parkteatern.
Ida Steén i ”Gruffalon”, en lekfull historia med urpremiär i Marionetteaterns regi på Parkteatern. Foto: Matilda Rahm

Lekfull teater i det gröna genomförd med stor fantasi – när Marionetteatern intar parken blir allt plötsligt möjligt.

Under pandemin har många teatrar varit kreativa med olika varianter av digitala scenkonsthändelser, som ljus i mörkret för den teatersuktande publiken. Men det som är själva nerven i den levande scenkonsten – nuets laddade närvaro och ögonblickets mänskliga möten och gemensamma andning i samma fysiska rum – är svår att uppnå via skärmar. Och teaterns grund är låtsaslekens förvandlingar. Det påminns man om då Marionetteatern har premiär på charmigt lekfulla ”Gruffalon” (från 4 år) som ges på Parkteaterns coronaanpassade spelplats i Galärparken. Konceptet är beprövat inom barnteatern med sin kombination av populär bilderbok, lekens dramaturgi och en Staffan Westerbergsk man-tager-vad-man-haver-estetik, där vardagsföremål transformeras till teaterfigurer. Det fungerar finfint, när man som här har både bra grundmaterial och hantverksskicklighet.

Berättelsen bygger på Julia Donaldsons bok i svensk, rimmad översättning av ordkonstnären Lennart Hellsing. Den skådespelande regissören Ida Steén följer texten troget, men har lagt till en ramberättelse som utspelas på en campingplats. Ida och hennes vän Magnus (Erenius) slappar fritidsklädda vid grillen, när en ingivelse får Ida att skapa en dockmus av en strumpa och ett par örhängen. Vips är teaterleken igång. Den lilla musen hotas av räven, ugglan och ormen, men räddar sig genom att hitta på monstret Gruffalo som gillar helstekt räv, uggleglass och stuvad orm. Ännu knepigare blir det när lekens gränser töjs och själva Gruffalon tar gestalt och vädrar musmos.

Football news:

Rubin Slutsk scored a move: four wins in five matches. How will they play Spartak?
Guardiola on city: Working with these players at this club is a joy. The team is in a great mood
Mourinho wants to sign Lingard for Tottenham
Liverpool are not going to sell Oxlade-Chamberlain. Klopp is counting on him
Allegri was a special guest of the Italian dance show
Tottenham players are surprised that Mourinho did not include alli in the squad for the second match in a row. Dele upset
Rummenigge about Alaba: we Want to keep it in Bavaria after 2021. I hope we can find a solution