Sweden

Talangen som gör tricks på skidor

Hon har tävlat i OS, vunnit världscupen i slopestyle och tagit två medaljer i X Games. SvD Junior träffade Jennie-Lee Burmansson.

Juniorreportrarna Viggo och Ivar träffade Jennie-Lee innan hon åkte till världsungdoms-OS.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 3

Jennie-Lee kan många tricks på skidor. Favorittricket är switch sjua. ”Då åker man in baklänges i hoppet och så snurrar man två varv och landar baklänges igen”, säger Jennie-Lee.

Foto: Ulf Palm / TT NYHETSBYRÅNBild 2 av 3

För Jennie-Lee Burmansson är det viktigt att ha kul på skidorna, inte bara att vinna tävlingar.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 3 av 3

Juniorreportrarna Viggo och Ivar träffade Jennie-Lee innan hon åkte till världsungdoms-OS.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 1
Juniorreportrarna Viggo och Ivar träffade Jennie-Lee innan hon åkte till världsungdoms-OS.
Juniorreportrarna Viggo och Ivar träffade Jennie-Lee innan hon åkte till världsungdoms-OS. Foto: Emma-Sofia Olsson

Juniorreportrarna Viggo och Ivar som håller på med freeskiing, samma sport som stjärnan Jennie-Lee Burmansson, hoppas på att få lite bra åktips under intervjun. Freeskiing är sporten där man åker skidor inom fyra olika grenar och det handlar bland annat om att göra volter och trick i luften.

Ivar: Brukar du vara rädd när du åker?

– Jag tror inte att jag är rädd så jätteofta, men man är lite nervös när man ska prova nya trick. Man brukar ha koll på det man ska göra, så oftast går det ju bra, säger Jennie-Lee.

Hon har precis kommit tillbaka till Sverige efter att ha deltagit i sin första världscuptävling sedan hon råkade ut för en knäskada under förra säsongen. Snart åker hon vidare till Världsungdoms-OS. När Jennie-Lee var skadad fick hon inte åka skidor på lång tid, vilket hon tyckte var väldigt tråkigt. Men hon lyckades hålla motivationen uppe och nu är knät bra igen.

Jennie-Lee kan många tricks på skidor. Favorittricket är switch sjua. ”Då åker man in baklänges i hoppet och så snurrar man två varv och landar baklänges igen”, säger Jennie-Lee.

Foto: Ulf Palm / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 2

För Jennie-Lee Burmansson är det viktigt att ha kul på skidorna, inte bara att vinna tävlingar.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 2 av 2
Jennie-Lee kan många tricks på skidor. Favorittricket är switch sjua. ”Då åker man in baklänges i hoppet och så snurrar man två varv och landar baklänges igen”, säger Jennie-Lee. Foto: Ulf Palm / TT NYHETSBYRÅN

Viggo: Vad är ditt mål inom slopestyle?

– Mitt största mål är att bara fortsätta ha roligt och såklart göra bra ifrån mig på tävlingarna. Men framför allt att ha kul när jag åker, det är det viktigaste.

Jennie-Lee Burmansson har åkt skidor sedan hon var väldigt liten. Hon kommer från Sälen i Dalarna, där det finns bra förutsättningar för den som vill åka skidor. Hon och hennes lillebror upptäckte freeski tillsammans och började åka med kompisarna hemma. Jennie-Lee fastnade för sporten eftersom hon gillar att hoppa med skidorna.

Ivar: Vad är det bästa med freeski?

– Det bästa med freeski är friheten. Att man kan vara kreativ och hitta på nya trick och få hänga med kompisar ute i backen och ha kul, säger Jennie-Lee.

För Jennie-Lee Burmansson är det viktigt att ha kul på skidorna, inte bara att vinna tävlingar. Foto: Emma-Sofia Olsson

För Viggo och Ivar som bor i Stockholm har det varit en tråkig vinter, det har inte varit någon snö i backarna vilket har varit en stor besvikelse för dem.

Ivar: Har du tips på hur man kan få bra träning när det inte alltid finns snö?

– Man kan hoppa studsmatta och åka skateboard. Det är jättebra att vara vältränad så att man slipper skador. Man kan, till exempel, passa på att träna andra sporter också.

Viggo: Vad är ditt bästa ögonblick i karriären?

– Oj … varje gång man är ute och åker skidor finns det nya ögonblick. Men jag skulle nog säga X Games, när jag kom trea i Aspen, det var riktigt kul. Det var min första riktigt stora tävling och jag har kollat på X Games sedan jag var liten.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se

Football news:

Conte on 4:3 with Fiorentina: impressed with Inter's attack. We didn't have enough balance, we paid for it
Zidane about 3:2 with Betis: real can get better and will. A difficult game, but we believed in winning until the end
Dest said goodbye to the Ajax players and will fly to Barcelona today (Gerard Romero)
Vidal made his debut for Inter in the match against Fiorentina
Barcelona will only consider Zinchenko if Firpo leaves
The referee after VAR for a foul on Jovic removed defender Betis Emerson
Lampard replaced Kepu, but got 0-3 from West Brom in the first half. Then Chelsea got together and gave a comeback of the weekend: only the pupils scored