logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

”Systern säger gåva, jag säger lån – vem har rätt?”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

En syster har haft strulig ekonomi och fått upprepad hjälp av föräldrarna. SvD:s familjeadvokat Caroline Elander Knip reder ut hur det påverkar den andra systerns arv, och vad hon har rätt att kräva.

Fråga: Jag och min syster har nu förlorat båda våra gemensamma föräldrar. Det har visat sig att mina föräldrar under tiden de levde har lånat ut ganska stora belopp till min syster som under åren har haft det ganska struligt ekonomiskt medan jag alltid haft det ganska gott ställt. Pappa var väldigt ordningsam och på en del av lånet finns det skuldebrev och vi är överens om att ta hänsyn till det nu när arvet ska fördelas. Det har dock framkommit att mina föräldrar fört över ännu mer än så vilket jag också menar ska ses som ett lån.

Min syster däremot säger att det är en gåva och att det inte alls ska tas någon hänsyn till det nu. Vem av oss har rätt?

Themes
ICO