Sweden

Sylvasst men undanglidande om krigets fasor

Kim Thúy lämnade Vietnam som båtflykting i tioårsåldern. Idag bor hon i Montreal.
Kim Thúy lämnade Vietnam som båtflykting i tioårsåldern. Idag bor hon i Montreal. Foto: Philippe Matsas/Alamy

I ”Em” skildrar Kim Thúy återigen evakueringen av barndomens Vietnam. Vissa scener är obarmhärtigt starka, men Therese Eriksson önskar att Thúy oftare hade gått på djupet med människornas bevekelsegrunder.

Sekwa
Foto: Sekwa

Kim Thúy börjar med att slå fast att hon upprepar sig: ”Kriget, än en gång.” Hennes fjärde roman, ”Em”, återvänder till det krigets Vietnam och den exilvietnamesiska erfarenhet som varit ämnet hon vrider och vänder på alltsedan debutromanen ”Ru” från 2011. Vietnam är författarskapets eviga fråga och svar; ett sår som aldrig läker, en dröm som aldrig slocknar.

Den här gången har hon försett romanen med ett slags programförklaring. Det inledande kapitlet, ”Början till en sanning”, kretsar kring det omöjliga i att skriva hela sanningen, hur sant det man berättar än är. ”Em” börjar alltså i den eviga frågan om sanningsanspråk i fiktionen. Jag förstår varför den gör det. Kim Thúy har vävt sin berättelse om krigsåren, den vietnamesiska diasporan och inte minst evakueringen av tusentals föräldralösa barn från Vietnam till USA i april 1975 utifrån vittnesmål och verkliga händelser. Men, jag undrar ändå hur nödvändig den här upptakten är för läsaren? 

Football news:

For Messi, this is not the last game at the Camp Nou, I hope. But it's up to him. Alba on Lionel
👀 Alisson scored the winning goal on 90+4!!! He just really wants to go to the Champions League
Nacho denies that Zidane has announced his departure from Real Madrid: I don't know about anything like that. He has a contract
Klopp on Alisson: The best goalscoring goal I've seen! Strikers score like this
Real Madrid are 17 games unbeaten in La Liga. This is the best series under Zidane
Barcelona won't win La Liga this season. To Atletico - 7 points for the round to the end, to Real Madrid-5
Atletico is 2 points ahead of Real Madrid in the round to the end of La Liga