This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

SVT säkrade S-vinst i valet 2018 med utspel mot SD

I samband med en undersökning där hälften uppges anse att Sverigedemokraterna är ett ”rasistiskt” parti framkommer även att SVT:s avståndstagande från SD vid valet 2018 gjorde så att flera procent bytte parti.

På frågan om man anser att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti svarar 50 procent ja, 40 procent nej och tio procent vet ej. Detta enligt en mätning från opinionsinstitutet Novus som gjorts på uppdrag av tidningen Fokus.

Bland M- och KD-väljare tycker en stor majoritet att SD inte är rasistiskt: 71 procent svarar nej, 17 procent svarar ja och tolv procent att de inte vet.

Det omvända gäller bland de rödgröna partierna inklusive Centerpartiet. Bland V- och MP-väljare är andelen som tycker att SD är rasistiskt 88 procent, för socialdemokrater 84 procent och centerpartister 72 procent.

LÄS ÄVEN: SVT tog avstånd från Jimmie Åkessons uttalande om invandrare – SD kräver ursäkt

Inom LO anser endast 39 procent av medlemmarna att SD är rasistiskt, medan 73 procent av akademikerna i Saco tycker så. Ytterligare en stor skillnad finns mellan könen. Bland kvinnor tycker 62 procent att SD är rasistiskt – motsvarande andel bland män ligger på 40 procent.

Bland SD-väljarna själva är motsvarande siffror 93 procent nej och sex procent ja

Rasismanklagelser kostade flera procent

Fokus konstaterar samtidigt att anklagelser om rasism har en effekt på väljarströmmarna. Då SVT i slutet av valrörelsen 2018 tog avstånd från SD-ledaren Jimmie Åkessons uttalande om att det finns invandrare i Sverige som genom att inte anpassa sig inte passar in i samhället, exempelvis på en svensk arbetsplats, ska det ha gjort så att fyra procent av väljarna bytte parti. Både Socialdemokraterna och Moderaterna fick extra röster efter debatten.

Detta flöde av röster avgjorde valet eftersom marginalerna för de olika blocken var så små, vilket SD:s Martin Kinnunen konstaterar på Twitter:

– Eftersnacket var att SVT skulle ”främja rasismen” genom sitt agerande. Men det som hände var att det skapade en oro bland väljarna. ”Oj, är det här partiet rasistiskt?” Det visar på en reflex som majoriteten av svenskarna har. Man tycker inte om rasism. Och om det är så att SD är ett rasistiskt parti så röstar man hellre på de trygga valen Socialdemokraterna och Moderaterna, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till tidningen.

SVT beslöt efter debatten att gå ut med en kommuniké där man med hänvisning till den så kallade demokratiparagrafen och principen om alla människors lika värde (egentligen värdighet) tog avstånd från SD-ledarens inlägg i debatten. Sedermera fälldes SVT i granskningsnämnden för avståndstagandet.