Sweden

SVT-reporter ville undersöka kinesisk labbläcka: ”Vågade inte”

När SVT-reportern Bodil Appelquist ville granska uppgifterna om att pandemin kan ha startat på grund av en labbläcka ifrågasattes detta av redaktionen. I dag anser hon att frågan behandlades felaktigt.

Under lång tid betecknades uppgifterna om en eventuell labbläcka i kinesiska Wuhan, där pandemin startade, som en konspirationsteori. Bara nyligen då bevisen blivit allt starkare och inte längre gått att avfärda har det blivit en alltmer accepterad möjlighet.

I SR P1-programmet Medierna har man tittat närmare på den plötsliga vändningen och svenska mediers roll i då uppgifterna avfärdats, något Världen idag uppmärksammar.

– Det har ju vänt alltså, över en natt nästan. Det är anmärkningsvärt, säger Gunilla von Hall, utrikeskorrespondent på Svenska Dagbladet, i programinslaget.

LÄS ÄVEN: Misstankarna mot Kina stärks: Forskare vid Wuhan-labbet insjuknade med coronasymptom redan 2019

SVT:s vetenskapsreporter Bodil Appelquist anser att medierna har en skuld i detta men även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som i en rapport nyligen även dom avfärdade uppgifterna som en konspirationsteori.

– Det var på något sätt lite konsensus då, för ett år sedan, att det här var en konspirationsteori, säger hon till Medierna i P1.

Lade ned research

När hon i början av pandemin kontaktades av forskare som uppmanade henne att titta närmare på labbet i Wuhan, och gjorde omfattande research, möttes hon av ifrågasättanden av sin redaktion. Sedermera lade hon ned spåret.

– Jag vill absolut inte bli sedd som en konspirationsteoretiker. Det vore ju förödande för mig som journalist, säger hon.

LÄS ÄVEN: Kinesiska militären ville använda corona som biologiskt vapen för tredje världskriget

I dag anser hon att man agerat felaktigt.

– Att vi inte vågade ta i det då på ett annat sätt tycker jag är lite problematiskt.

Upprättelse för Trump

I USA var det dåvarande president Donald Trump som snabbt gick ut med uppgifterna. Redan i april 2020, samma månad som Samnytt första gången rapporterade om uppgifterna, nämnde Trump att pandemin kan ha startat på grund av en labbläcka.

Football news:

Denmark defender Andersen has moved from Lyon to Crystal Palace. Contract-for 5 years
Man City will offer new contracts to Ederson, Stones, Foden and Dias
Luka Jovic: I'm in Real Life for a reason. There is a new chance to show your level ahead
Arturo Vidal: Inter wants to reach the Champions League final and win Serie A this season
Golovin scored in the 2nd friendly match of Monaco in a row - Sociedad (1:2)
Delf about vaccination: Conspiracy theory is now called the belief that immunity will do its job
Lunev conceded 3 goals in 63 minutes in the friendly game of Bayer with Utrecht (1:5)