Sweden

SVT kritiseras för att ha skickat ensam reporter till muslimskt getto

Bakgrunden är att Norrby under veckan skakats av invandrarrelaterade oroligheter och upplopp. Journalister som skickats till förorten för att bevaka händelserna har utsatts för hot från lokala gäng.

Vid ett tillfälle fick polis gå emellan för att skydda SVT:s journalist Valentina Xhaferi från hotfulla invandrarmän som inte tyckte att journalisterna hade där att göra.

Rebecka Mårtenson, ordförande för SVT:s journalistklubb, är kritisk till att ensamma journalister drabbats.

– Ingen reporter ska skickas ut ensam till sådana här situationer. Detta visar på sårbarheten när det gäller en- och tvåmansredaktioner, säger hon.

Muslimskt getto
Valentina Xhaferi var tidigare verksam som reporter i Stockholms förorter och hamnade flera gånger i hotfulla situationer. 2015 blev hon uppmärksammad internationellt efter att ha utsatts för stenkastning i Stockholmsförorten Tensta.

Till slut tröttnade hon på arbetssituationen i Stockholm och flyttade till Borås och började jobba på SVT:s lokala redaktion i förhoppning om att slippa våldet. Hon är skakad av att det ser lika illa ut i Borås som i huvudstadens förorter.

– Om inte polisen hade varit där vet jag inte vad som hade hänt, säger hon till Journalisten.

Invandrardominerade Norrby har av såväl Borås kommun och av polisen pekats ut som en stadsdel där invånarna lever i ett parallellsamhälle med stark religiös påverkan. Området har hos Försvarshögskolan blivit föremål för en särskild studie om salafism och salafistisk jihadism.

Football news:

The Premier League referees were advised not to award dubious penalties, as on Sterling in the Euro 2020 semi-final
Chelsea offered more than 100 million euros and Marcos Alonso for Lukaku. Inter refused to sell the Belgian
Shomurodov on moving to Roma: I will do everything possible to show my abilities in one of the biggest clubs in the world
Roma bought Shomurodov for 17.5 million euros from Genoa
Monaco bought the midfielder Lyon Lucas for 12 million euros
Aldridge on the new contract of Manchester United and Sulscher: Fans of Liverpool, Chelsea and City are rejoicing
Mbappe will not leave PSG this summer, but he is also not negotiating a new contract (Le Parisien)