Sweden

Sveriges Radio döms att betala 50.000 för brott mot lagen

Media. Sveriges Radio döms att betala 50.000 kronor i så kallad särskild avgift till staten för att ha brutit mot radio- och tv-lagen. Det framgår av en dom från Förvaltningsrätten i Stockholm.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden är att programmet "Musikguiden i P3" förra sommaren flera gånger uppmanade sina lyssnare att gå in och följa programmets musiklista på Spotify.

– Så det är bara att gå in där och prenumerera på den så får du all den bästa musiken direkt i din lur varje fredag, sade bland annat programledaren i den statliga radion.

Men att så tydligt marknadsföra Spotify, en kommersiell musiktjänst, för lyssnarna menade den så kallade Granskningsnämnden strider mot radio- och tv-lagens bestämmelse om "otillbörligt gynnande av kommersiella intressen".

Granskningsnämnden gick till domstol, och fick rätt. Nu har Sveriges Radio dömts att betala 50.000 kronor i särskild avgift till staten, enligt radio- och tv-lagen.

Domstolen skriver att det, enligt förarbetena till lagen, både ska tas hänsyn till "det slag av överträdelse som är föremål för bedömning och till det mått av uppsåt, nonchalans eller systematiskt handlande som ligger bakom överträdelsen" samt att "överträdelser som har tydlig karaktär av nonchalans inför klara regler bör ofta mötas med en avgiftssanktion."

Football news:

The same goal Monday in the Euro 1960 final: did not see the ball fly into the net, and says that he had no right not to score
Monday's last name appeared by accident - because of a drunk person. He entered the day of the week in the documents
Messi is the only one in the top 5 European leagues not to score after 10 + shots in a championship game this season
Lampard on 3-1 with Leeds: I'm absolutely thrilled. On another day we could have scored 5-6
Koeman on 1:2 with Cadiz: the Mood was not too good. Lost because of an error
Mbappe scored his 100th goal for PSG and shares 4th place in the club's goalscoring list
As a child, Monday played with stockings with straw or cans of stew. And he told my mother that he goes to tennis