Sweden

Sverige ska flyga in svårt sjuka utländska covidpatienter

Lars Falk, verksamhetschef för ECMO-centrum vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna vill flyga svårt sjuka covidpatienter från andra länder till Sverige. Det säger han i en intervju med SR.

ECMO står för extracorporeal membrane oxygenation, det vill säga utanförkroppslig syresättning genom ett membran, vilket närmast kan beskrivas som en avancerad hjärt- och lungmaskin. ECMO-vård ges till patienter som riskerar avlida i den konventionella intensivvården men som bedöms kunna överleva med ECMO-maskin. Nu i september har en nybyggd ”pandemisal” färdigställts vid ECMO-centrum.

Under coronapandemin har ECMO-centrum hittills fokuserat på covidpatienter i Sverige, något som Falk alltså vill ändra på. Nu när platserna har utökats, samtidigt som smittspridningen dalar i landet, står nämligen bäddar tomma.

Ska säkerställa att Sverige står rustat

– Vi har stått med massor av personal med covidpatienter och vid väggen bredvid har det stått 40 byggarbetare i princip och jobbat dygnet runt för att få klar en lokal så att vi skulle kunna vårda ännu fler patienter, säger Falk till SR.

Ett 30-tal covidpatienter från olika delar av landet har vårdats på ECMO-centrum. Klimniken har inte ett formellt uppdrag för rikssjukvård, men i praktiken ändå en avgörande funktion, enligt Läkartidningen.

Den nya avdelningen som ska säkerställa att Sverige står rustat för nya klustersmittor är unik i Europa. Till sin förfogan har avdelningen toppmodern utrustning och har dessutom tillgång till jetflygplan, vilket gör att de kan hantera långdistansflygningar med svårt sjuka patienter. Detta vill Falk utnyttja för att flyga in utländska covidpatienter.

– Och då flyger vi förstås ut och lägger patienten på ECMO och sen kan vi antingen föra patienten vidare till Karolinska för vård eller ett sjukhus i Europa för fortsatt vård, säger han.

authorimage

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi