Sweden

”Sverige passivt när EU förändras i grunden”

Gemensam upplåning leder till ett tvådelat EU, en del som lånar och en del som garanterar lånen, skriver nationalekonomen Alexandra Leonhard.
Gemensam upplåning leder till ett tvådelat EU, en del som lånar och en del som garanterar lånen, skriver nationalekonomen Alexandra Leonhard. Foto: Pressbild, AP

Just nu sker en gemensam upplåning i EU med EU-budgeten som säkerhet. Detta förändrar EU i grunden, men i Sverige pratar ingen om det, skriver Alexandra Leonhard.

För första gången i EU:s historia finansierar EU medlemsstaters utgifter genom gemensam upplåning. Detta förändrar EU i grunden och i praktiken rör vi oss mot en gemensam finanspolitik. Oavsett om den gemensamma upplåningen är bra eller dålig för EU så gäller det att hänga med – Sverige kan inte stoppa utvecklingen. När eurokrisen rasade, kunde vi titta på eftersom vi inte är en del av euroområdet, men nu handlar det om EU. Svenska medier måste öka rapporteringen om EU:s utveckling och våra beslutsfattare borde byta strategi då den vi har nu är passiv.

För att kunna stödja länder som har det ekonomiskt tufft i nuvarande kris ska EU i ett första skede låna upp maximalt 100 miljarder euro på finans­marknaden för att kunna ge förmånliga lån till EU-länder inom ramen för stöd­programmet SURE (support to mitigate unemployment risk in an emergency). SURE ska gå till korttidsarbete och andra arbetsmarknads­åtgärder. EU ska sedan fortsätta upplåningen på marknaden för att finansiera nästa program, ”faciliteten för återhämtning och resiliens”, som uppgår till 672,5 miljarder euro. För att få ett grepp om storleken så motsvarar de båda programmen 772,5 miljarder euro, det vill säga 5,5 procent av EU:s sammanlagda BNP, eller 163 procent av Sveriges BNP.

Football news:

Antoine Griezmann: I am happy at Barca. We want to win La Liga as well
Ronald Koeman: This is not Messi's last game for Barca in the Spanish Cup, I hope
Lionel Messi: I lift a special trophy as the captain of a special club. We are happy
Koeman won the Spanish Cup for the seventh time both as a coach and as a Barcelona player
Laporta on Messi at Barca: Leo is the best in the world. I am convinced that he wants to stay
Messi, Pique and Busquets won the Spanish Cup for the 7th time and repeated the record of ex-striker Athletic Gainsa
Messi has scored 9 goals in the Spanish Cup finals. He surpassed Athletic legend Sarra