Sweden

Sverige måste hitta en ny och unik väg framåt

#AdSplashOverlayWindow { display: none; }

När handbolls-EM i helgen ska avgöras på Tele2 arena i Stockholm finns inte Sverige med. Det är så klart en stor missräkning och nu är frågan hur Sverige ska kunna vara med och slåss om medaljerna i framtiden?

Deppiga svenska spelare efter förlusten mot Norge i handbolls-EM.

Foto: Andreas Hillergren/TTBild 1 av 2

Norges Sander Sagosen under tisdagens match mot Island.

Foto: Andreas Hillergren/TTBild 2 av 2

Deppiga svenska spelare efter förlusten mot Norge i handbolls-EM.

Foto: Andreas Hillergren/TTBild 1 av 1
Deppiga svenska spelare efter förlusten mot Norge i handbolls-EM.
Deppiga svenska spelare efter förlusten mot Norge i handbolls-EM. Foto: Andreas Hillergren/TT

På VM 2017 i Frankrike var alla, inklusive jag, positivt överraskade av nye förbundskaptenen Kristjan Andréssons lag – med bra försvar och flygande kontringar. Det som stagnerat sista tiden under Staffan Olsson/Ola Lindgren hade återigen fått utveckling. Sedan kom silvret på EM 2018, tack vare rätt resultat i rätt matcher.

Inte så konstigt då att förhoppningarna var högt uppskruvade inför EM på hemmaplan.

Men Sverige har här haft det långsammaste spelet, och gjorde minst mål av de 12 lag som gick vidare till huvudrundan. Andréssons uppdrag underlättades inte av bristen på vänsterhänta spelare, där Kim Andersson och Linus Perssons återbud och Albin Lagergrens skador tvingat högerhänte Linus Arnesson att lojalt spela högernio. Vi måste även vara medvetna om att Sverige i dag saknar tongivande spelare i Europas storklubbar.

Norges Sander Sagosen under tisdagens match mot Island.

Foto: Andreas Hillergren/TTBild 1 av 1

Men om vi väljer att se det här i ett större och längre perspektiv måste Sverige ha någon unik spetskompetens för att återigen vara med och slåss om medaljerna. Det jag brukar kalla temporära monopol.

Historiska exempel på det är när Jugoslavien började spelade 3-2-1-försvar. När Rumänien började med växlar i anfall. Eller när Bengan Johansson utvecklade Sveriges försvars- och kontringsspel.

Utvecklingen har sett sporten bli snabbare och snabbare. Och då kan man välja två vägar att gå, antingen som Norge genom att driva upp tempot hela vägen, eller som Slovenien dra ned på farten och tempoväxla.

Förbundskaptenen Christian Berge har sett till att Norge har full fart framåt, men det verkligt unika är hemlöpningarna där de är tveklöst bäst. Och där skulle jag vilja påstå att Norge har skapat ett temporärt monopol.

För att orka springa så mycket måste man se till att träna rätt och att återhämta sig genom sömn, kost och vätska. Men även använda ny teknologi för att vara fräsch i benen. Norge ser till exempel till att stoppa ned sina spelare i isbad.

Håller man kvar i gamla principer från förr kommer man inte orka hålla jämna steg. I dag åker ingen till Sverige och tittar på hur vi tränar. Vi måste förstå att det är en ny tid. Eller rättare sagt, det är nya tider jämnt.

Med stundande förbundskaptensskifte är det rätt tid för Sverige att sätta sig ned och fundera ut en unik väg framåt. För att gå hela vägen måste man bestämma sig.

Mina bästa tips till nya huvudcoachen Glenn Solberg: Gå på din idé och orka genomför den trots att du blir ifrågasatt och utsatt för press. Och ta hjälp av mycket expertis, den finns i Sverige. De bästa ledarna inom idrotts- och företagsvärlden har en förmåga att alltid omge sig med de bästa medarbetarna.

Norges Sander Sagosen under tisdagens match mot Island. Foto: Andreas Hillergren/TT