Sweden

Sverige har tecknat ett fjärde vaccinavtal

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Richard Bergström, Lena Hallengren (S) och Johan Carlson.
Richard Bergström, Lena Hallengren (S) och Johan Carlson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige har nu tecknat vaccinavtal med fyra tillverkare. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff. Samtidigt påminde hon om att inget vaccin ännu godkänts och är i produktion.

Det var vid en pressträff på tisdagen som socialministern meddelade att Sverige nu har tecknat ytterligare ett avtal med en vaccintillverkare – Curevac. Avtalet omfattar 4,5 miljoner doser vilket ger vaccin till 2, 25 miljoner människor.

Sverige har nu tecknat avtal med fyra vaccintillverkare, vilket täcker mer än hela befolkningen, om alla går i mål med sina vaccin.

– Vi vet att det kostar lite mer och att vi troligen får mer än vad vi behöver, men alternativet vore att vi riskerar att stå utan, och det vill regeringen inte riskera, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

I förra veckan meddelade regeringen att Sverige tecknat avtal med flera vaccintillverkare och att man därmed säkrat vaccin för hela befolkningen.

– Även om det finns flera lovande vaccinkandidater är inget vaccin ännu godkänt, säger Hallengren.

Genom att teckna avtal med flera aktörer är sannolikheten större att Sverige får tillgång till något vaccin som blir godkänt, säger hon. Risken att stå utan ett godkänt vaccin vill regeringen inte utsätta Sverige för.

Hon meddelar vidare att Folkhälsomyndighetens låneram höjs för inköp av just vaccin.

Richard Bergström, vaccinsamordnare, talar bland annat om Astra Zenecas vaccin som visat på en 70-procentig effektivitet.

– Det här är sannolikt ett väldigt bra vaccin också. Jag är glad att vi har det i portföljen även för Sverige, säger han.

– Vi förväntar oss ett godkännande för Modernas och Pfizers vaccin i januari.

Vaccinen innebär inte slutet på pandemin, påminner Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Vaccination av hela befolkningen kommer dröja en bit in i 2021, säger han, eftersom riskgrupper ska prioriteras.

När vacciner har godkänts kommer en rad logistiska utmaningar att stå framför oss med att distribuera och vaccinera, säger han.

– Sveriges regioner drar ett tungt lass, eftersom de ansvarar för vaccinationerna.

– Vi kommer att tvingas till avvägningar. Men de prioriterade grupperna ligger fast, säger han.

Vaccination är bara en av flera verktyg för att bromsa pandemin, enligt Carlson.

På en fråga om hur man ser på och arbetar med ett eventuellt vaccinmotstånd hos befolkningen, svarar Johan Carlson att han i nuläget inte är orolig för att det kommer innebära ett stort problem.

Vaccinationsviljan hos de med störst behov är betydligt högre än i hela befolkningen, enligt Johan Carlson.

– Vi kommer redan nu ha en bra säkerhetsmarginal på de här vaccinerna. Min övertygelse är att med öppen attityd och öppna data kommer fler inse att det är en bra idé att vaccinera sig, säger han.

– Tilltro till processen är minst lika viktig, tillägger Richard Bergström.

IVO har i en granskning konstaterat att det finns allvarliga brister i regionernas arbete med att ge vård och behandling till äldre som bor på äldreboende och som drabbats av misstänkt eller konstaterad covid-19. På en fråga till Hallengren om hur hon ser på kritiken gällande detta från IVO, och huruvida hon ser på det som ett systemfel, svarar hon:

– Jag har inte uppfattat IVO:s kritik som att det är ett systemfel utan att det finns brister och att det finns över hela landet och att det är något man fört en dialog om. Jag har inte uppfattat kritiken som att det finns en specifik del där regeringen kan ha agerat.

Det är en hel del logistiska utmaningar man står framför när det finns godkända vaccin att börja distribuera ut. Samtidigt har Sverige flera fördelar i form av redan uppbyggda system för storskalig vaccinering, säger Hallengren.

– Det är ytterst relevant att ta hänsyn till arbetet som görs under influensavaccinering. På ett sätt är det lite av en generalrepetition av det, det är många som vaccineras på kort tid.

– Vi har en stor fördel i Sverige eftersom vi har ett system för vaccinering, säger Carlson.

– Men ännu är inget vaccin godkänt eller i produktion, påminner Hallengren.

Vaccinet kommer inte göra att pandemin är över, understryker Hallengren. Det kommer fortsatt att vara viktigt att man följer rekommendationer och råd även när det finns ett vaccin, säger hon.

Football news:

Conte on 2-1 with Milan: Before the winning goal, the result was unfair. Their goalkeeper is the best player of the match
Mikel Arteta: Arsenal did everything right, but they lost. Wins give confidence
Nicolo Barella: We proved that we are stronger than Milan
Go do your voodoo shit, you little ass. Ibrahimovic-Lukaku during the Cup match
Pioli on the defeat by Inter: The only difference was the relegation. There could be any result in equal teams
UEFA has no plans to abandon the Euro in 12 cities. Other options are undesirable
Eriksen scored for Inter for the first time in almost six months - Milan in the Cup in the 97th minute from a free kick