Sweden

Sverige halkar efter när de stora satsar

Anders Lindblad
Det blir svenskt i form av bland annat Jonna Andersson i kvällens Champions League-final på Gamla Ullevi. Men det kommer dröja innan vi ser ett svenskt lag där igen, skriver Anders Lindblad.
Det blir svenskt i form av bland annat Jonna Andersson i kvällens Champions League-final på Gamla Ullevi. Men det kommer dröja innan vi ser ett svenskt lag där igen, skriver Anders Lindblad. Foto: Adam Ihse/TT

Vid sju tillfällen under 2000-talet har svenska klubbar spelat final i damfotbollens Champions League. Men efter Tyresös finalförlust och efterföljande konkurs 2014 har de allsvenska lagen halkat efter i konkurrensen. Får vi någonsin mer se ett svenskt lag i en Champions League-final?

I kväll möts Chelsea och Barcelona i damernas Champions League-final på Gamla Ullevi i Göteborg. Ingen av klubbarna har tidigare vunnit Champions League-bucklan på damsidan, men det är ingen slump att internationella storklubbar dominerar den europeiska damfotbollen alltmer. 

Det tog tid, men de senaste åren har klubbar som varit framgångsrika på den manliga sidan i många, många år investerat stort även på damerna. 

Football news:

Frank de Boer on Ukraine: A difficult opponent, organized. Shows decent football
Wales forward Moore ob 1:1 with Switzerland: It would be cool to win, but a draw is also important
Buffon is close to returning to Parma after 20 years
Southgate on Croatia: A serious test, but we can win
Petkovic on 1:1 with Wales: Switzerland was not persistent enough, in the end they lost the initiative
Lukaku is a fan of Henri-the coach. In general, he ignores the weaknesses and maniacally improves only the main skills
The love story of Eriksen and his wife Sabrina - ❤ ️