Sweden

Svenskar inte välkomna när Cypern öppnar för turism

Cypern planerar att öppna upp för direktflyg från 19 länder den 9 juni, skriver brittiska Mirror, däribland våra nordiska grannländer Norge, Danmark och Finland. Svenskar får däremot stanna hemma.

De 19 länderna på listan har valts ut baserat på hur de hanterat coronapandemin. Sverige upplevs inte hålla måttet. I en andra omgång, som startar den 20 juni, öppnas turistparadiset upp även för medborgare från bland annat Polen, Kroatien, Rumänien och Tjeckien. Inte då heller är svenskar välkomna.

LÄS ÄVEN: Danmark överväger öppna gränsen för norrmän och tyskar – men inte svenskar

Cypern, med en befolkning på strax över en miljon, har hittills haft knappt tusen bekräftade coronafall varav 17 personer avlidit. Nu börjar landet planera för att öppna för turism igen. Den 1 juni kommer hotellen att öppnas och de första utländska gästerna väntas anlända drygt en vecka senare.

Turismen är en viktig del i Cyperns ekonomi. Enligt Cyprus Mail är britter, ryssar och svenskar Cyperns viktigaste målgrupper. I år blir det annorlunda. Sveriges ovilja att isolera och oförmåga att förhindra smittspridningen gör att vi svenskar inte längre är välkomna.

Sverige – ett hinder för gränslättnader inom Norden

Cypern är inte det enda landet som inte längre vill ta emot svenska turister. Även våra grannländer störs av hur dåligt den svenska strategin fungerat. Exempelvis ser Finlands inrikesminister, Maria Ohisalo, Sverige som ett problem, skriver SVT. Hon ser situationen i vårt land som ett hinder för gemensamma gränslättnader inom Norden.

– Norge, Danmark och Island har lyckats stabilisera sina situationer, i Sverige är läget mera oroväckande, sa Ohisalo efter ett möte med de nordiska inrikesministrarna.

Ohisalo får medhåll av Norges motsvarighet till den svenska Folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet, som tidigare flaggat för att inte öppna gränsen för svenskar. Även i Danmark är tveksamheten stor till att öppna gränsen för svenskar, skriver DR.

authorimage

Football news:

Baros will end his career at the end of the season
Pogba and Brunu were injured when they collided in training. The Bournemouth game is in question (Daily Mail)
Ex-President of Barca Gaspar: Messi has a few more years to be the best player in the world
Morata scored a double for Atletico for the first time since March last year
Rummenigge on Tiago: there have been no Contacts with Liverpool, but he wants something new
Rivaldo on Messi in Juve: The world will boom. The Duo of Lionel and Ronaldo will go down in history
Atletico Interrupts the penalty for the second match in a row. Morata converted an 11-yard shot from the 2nd attempt