Sweden

Svensk byråkrati skrämmer bort talanger

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Studenter riskerar att utestängas från Sverige.
Studenter riskerar att utestängas från Sverige. Foto: Jerry Mennenga/ TT

Migrationsverket har en regel: för att få uppehållstillstånd som student behöver utbildningen ske på campus. Det kan stå Sverige dyrt när 4 000 personer riskerar att nekas att komma hit.

När världens lärosäten rankas av tidskriften Times Higher Education domineras listan av USA, som har 14 av de 20 högst rankade universiteten. Men på grund av pandemin kommer över 80 000 utländska studenter som hade planerat att påbörja sina studier i USA i höst att nekas inresa. Sverige har en möjlighet att attrahera några av dessa duktiga studenter, som inte vill riskera att hamna i år av limbo. Ingenjörer, ekonomer och blivande forskare som letar efter institutionellt stabila platser att studera på.

Men i stället för att se möjligheten som USA:s och andra länders ryckighet ger upphov till har den svenska byråkratin varit mer byråkratisk än vanligt. Ekot kunde nyligen rapportera att ungefär 4 000 utländska studenter som har antagits till utbildningar i Sverige den kommande höstterminen kan nekas uppehållstillstånd. Inte på grund av corona, utan på grund av att Migrationsverket bara beviljar uppehållstillstånd om mer än hälften av undervisningen bedrivs på campus. Det kravet uppfylls inte, eftersom många universitet kommer att sköta en betydande andel av undervisningen på distans även i höst.

Football news:

Inter striker Esposito goes on loan to SPAL
Frank de Boer will lead the Netherlands national team. Contract - for 2 years
Dynamo Stavropol about the match with Rotor: Transfers in the Russian Cup are prohibited. The RFU said that there is no way back
Maccabi entered the Champions League without 11 players due to covid. UEFA allows you to play if there are 13 players from the application
Ole Gunnar Solskjaer: De Gea saved us for years, Henderson did the same today. Lingard played well
The semed said goodbye to Barcelona: Thank you for the opportunity to realize the dream. Eternally grateful
Juve have leased Morata from Atletico for 10 million euros with the right to buy out for 45 million