Sweden

Storbråk rasar i Vatikanen – förbluffande snygg film

Anthony Hopkins som påven Benedict och Jonathan Pryce som kardinal Bergoglio.
Anthony Hopkins som påven Benedict och Jonathan Pryce som kardinal Bergoglio. Foto: Peter Mountain/Netflix

En storkonflikt inom katolska kyrkan har blivit en förbluffande snygg film som badar i marmor och renässansmålningar. Anthony Hopkins och Jonathan Pryce övertygar i rollerna som påve respektive kardinal.

Anthony Hopkins som påven Benedict.

Foto: Peter Mountain / TT Bild 1 av 1

De är klädda likadant, lika praktfullt, men de har helt olika stil där de står bredvid varandra efter ett besök på herrarnas i Vatikanens allra heligaste innersta. Kardinal Bergoglio (Jonathan Pryce) från Argentina står och visslar vid handfatet, kardinal Ratzinger (Anthony Hopkins) från Tyskland undrar vad det är för psalm det är fråga om. ”Dancing Queen”, säger Bergoglio: ”Abba”. Sedan går de iväg och röstar fram en ny påve. Året är 2005 och Johannes Paulus II har just uppstigit till sin skapare. Det är dags för katolska kyrkan att utse en ny ledare, och man väljer traditionalism i form av Ratzinger, som tar sig namnet Benedict XVI.

Fernando Meirelles film ”The two popes” är noga med att betona skillnaderna mellan dessa bägge Guds tjänare. Bergoglio är en folkets man; han dansar tango och älskar fotboll, han ömmar för de fattiga och ivrar för att kyrkan ska reformeras för att bättre kunna följa med sin tid och förbli relevant. Den konservative Ratzinger däremot vet ingenting alls om vare sig tango eller fotboll; i hans ögon är allt tal om en nödvändig anpassning rena galenskaperna. Han menar att den institution som gifter sig med tidsandan snart blir änkling, att kyrkans uppgift är att stå emot relativismen och en modern låt-gå-attityd, att alla förbud och föreskrifter fyller en viktig funktion.

Football news:

Ex - Roma coach Di Francesco took charge of Cagliari, replacing Zenga
England will remove players who intentionally cough at opponents and referees
Manchester City showed a new away form
The Icelandic national team presented their home uniforms for the 2020/21 season
In 1999, Arsenal beat Sheffield in the Cup, but Wenger offered to replay the match – because Kanu violated fair play
Milan and Napoli are Interested in Godfrey. Norwich wants 30 million euros for the defender
Wenger named the Champions League favourites: Manchester City and PSG