Sweden

Stockholmare tar mest amfetamin i Europa

Veckans brott genomförde ett drogtest i Stockholms innerstad under en vecka i oktober. Resultatet visar att det i Stockholm brukas mer amfetamin än i samtliga jämförbara europeiska länder, rapporterar SVT.

Det var i avloppsvattnet Veckans brott fann sina svar. De drogtestade avloppsvattnet för att kunna mäta hur mycket droger som används. Man genomförde analysen enligt europeisk vedertagen standard från EMCDDA, Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk.

Man mäter hur mycket drogrester som finns i avloppsvattnet för att ta fram ett resultat. År 2018 var fler än 70 städer i 20 europeiska länder anslutna till projektet som möjliggör att man kan mäta skillnaden i droganvändning över landgränserna.

Analytiker: ”Det här är en rejäl varningsflagga”

Testet från Stockholms innerstad visade att det fanns ungefär 675 milligram per 1 000 invånare och dygn. Detta ger den svenska huvudstaden en oroväckande placering som nummer 1 av alla deltagande europeiska städer och länder.

Johan Lindberg, kemist och gruppchef på RISE, förvånas av resultatet. Det är han som har analyserat provresultatet från det insamlade avloppsvattnet.

– Det är första gången vi ser en så här hög halt. När man ser ett sånt här värde vill man göra en till analys, för det här är en rejäl varningsflagga. Helst skulle man vilja ha en annan mätning från samma ställe, säger Johan Lindberg.

Kartan från 2018 visar att amfetamin används mest i norra Europa. Foto: EMCDDA

Reykjavik, Oslo och den mindre finska staden Lahti norr om Helsingfors finns också med bland topp fem över städer där man brukar mest amfetamin.

Football news:

Ex - Roma coach Di Francesco took charge of Cagliari, replacing Zenga
England will remove players who intentionally cough at opponents and referees
Manchester City showed a new away form
The Icelandic national team presented their home uniforms for the 2020/21 season
In 1999, Arsenal beat Sheffield in the Cup, but Wenger offered to replay the match – because Kanu violated fair play
Milan and Napoli are Interested in Godfrey. Norwich wants 30 million euros for the defender
Wenger named the Champions League favourites: Manchester City and PSG