Sweden

Statsvetarprofessor Sören Holmberg: ”Bra för Sverige” om MP, L och KD åker ur riksdagen

SVT/Novus senaste opinionsmätning bekräftar att tre partier, Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, kan få lämna riksdagen i nästa års val. Det är något som den svenske nestorn i statsvetenskap, professor emeritus Sören Holmberg välkomnar: ”Det vore bra för demokratin.”

I den färska mätningen får MP 4,4 procent, L 3,3 procent och KD 4,1 procent och trenden har för dessa partier varit nedåtgående en längre tid. Om den håller i sig kan Sveriges riksdag efter september 2022 komma att bestå av endast fem i stället för dagens åtta partier.

”Bra för demokratin i Sverige”

Det är en utveckling som den för svenska folket välkände valkommentatorn och numera pensionerade professorn i statsvetenskap Sören Holmberg ser positivt på som bra för demokratin i Sverige:

– Det vore en fördel ur demokratisk synpunkt och för funktionaliteten när det gäller demokrati.

Holmberg menar att färre partier ger mindre politisk fragmentisering och därmed bättre förutsättningar för stabilare regeringar. Enligt statsvetaren är detta med ett ökande antal småpartier i parlamenten ett problem som inte är unikt för Sverige utan något som flera europeiska demokratier brottas med.

Men trenden verkar vara på väg att vända, åtminstone för svenskt vidkommande. Inget av de småpartier som finns utanför riksdagen såsom Alternativ för Sverige, Medborgerlig samling och Feministiskt initiativ, ser heller i dagsläget ut att kunna ta sig in.

Motsatt demokratisyn i andra länder

Andra har tvärtemot Holmberg propagerat för att det vore bra för demokratin om riksdagsspärren sänktes så att fler partier kunde aspirera på att komma in. I Danmark ligger exempelvis spärren vid endast två procent jämfört med Sveriges fyra och i Nederländarna finns ingen spärr alls, där räcker det med att man får det antal röster som motsvarar ett mandat.

Stödröster kan rädda kvar partier 2022

Flera mindre partier som inte av egen kraft lyckats nå upp till erforderligt stöd har tidigare ändå kunnat hålla sig kvar i riksdagen genom stödröstande.

Det gäller bland annat Vänsterpartiet Kommunisterna som under lång tid under epitetet ”kamrat fyra procent” fick stödröster från socialdemokrater eftersom S-regeringen för sitt drygt 40 år långa maktinnehav var beroende av kommunisternas röster.

På senare tid har KD varit det parti som flest stödröstat på av liknande skäl. Det har i det fallet handlat om moderater som under ett liknande epitet ”kyrkobroder fyra procent” röstat på KD för att inte äventyra den borgerliga Alliansregeringens maktinnehav.

Även i valet 2022 kan stödröster rädda kvar de partier som annars riskerar åka ur. Socialdemokraterna är beroende av Miljöpartiet för att kunna fortsätta regera och sannolikt också av fortsatt stöd från L. Ett konservativt regeringsalternativ kan bli svårare att förverkliga om KD åker ur riksdagen.

Football news:

Lineker on Barca's Cup win: Koeman did a great job in a difficult time for the club
Zidane about Real Madrid: These players have won a lot, but they want more
Sorokin that St. Petersburg may host additional Euro matches: There is nothing to say yet, there is no guarantee
Paul Pogba: Manchester United must win something. I don't like to play and not win
Coach Athletic Marcelino: Barcelona beat us in the Cup final because they were clearly better
Real Madrid: Congratulations to Barcelona and its fans on a well-deserved victory in the Spanish Cup
Antoine Griezmann: I am happy at Barca. We want to win La Liga as well