Sweden

Statstelevisionen till försvar för Löfven – hävdar att väljarna inte vill ha nyval

SVT rycker nu ut i ett försök att avvärja att Stefan Löfven och hans rödgröna JÖK-regering avsätts genom misstroendeförklaring på måndag. Utifrån en på rekordkort tid genomförd undersökning med endast 1 000 tillfrågade drar statstelevisionen slutsatsen att det svenska folket inte vill ha något extraval. En färsk mätning indikerar ett övertag för M, SD och KD om väljarna får gå till valurnorna nu.

Regeringen Löfven hänger löst sedan han, Miljöpartiet och stödhjulspartierna C och L vägrat backa om ett förslag att introducera marknadshyror i Sverige för alla fastigheter som i framtiden byggs i Sverige.

Förslaget är ett rött skynke för Vänsterpartiet som nu gör verklighet av sitt tidigare hot att fälla regeringen tillsammans med M, KD och SD. Bevekelsegrunderna för att vilja få bort den nuvarande regeringen varierar samtidigt påtagligt mellan de fyra partierna.

LÄS ÄVEN: Då faller regeringen Löfven – misstroendevotum på måndag

I en undersökning som SVT nu snabbeställt av Novus är det dött lopp mellan de fyra av tio som vill att regeringen fälls genom misstroendevotum och de lika många som inte vill det. Två av tio är osäkra på vad de vill.

Om regeringen fälls står två alternativ till buds: direkta nya försök till regeringsbildning eller ett extraval och talmansrundor efter det utifrån det nya valresultatet och parlamentariska läget.

Knapp majoritet vill inte gå till valurnorna

Enligt SVT:s hastiga miniundersökning är det bara tre av tio som vill ha extraval medan drygt fem av tio säger sig inte vilja ha det. Samtidigt varierar åsikterna stort beroende på partisympatier.

Sverigedemokrater och vänsterpartister är de som är mest positiva till både misstroendeförklaring och extraval. Störst anledning att rädas ett extraval har de som röstar på L och MP som enligt samstämmiga opinionsundersökningar löper stor risk att åka ur riksdagen.

Hur representativa dessa siffror är för den sammantagna folkviljan är osäkert i beaktande av det ytterst fåtal personer som har tillfrågats. SVT slår dock upp i en stor nyhet att ”svenskarnas dom” har fallit och att den är att inget extraval bör hållas.

LÄS MER: JUST NU: SD ska FÄLLA regeringen Löfven

Konservativt övertag inför eventuellt extraval

Ett extraval kan samtidigt vara det som förhindrar en upprepning av 2018 års långbänk, då det tog fyra månader att få en regering på plats. Om väljarna ges möjlighet att rösta annorlunda med den erfarenheten i backspegeln och det dessutom blir två partier färre att regeringsförhandla med skulle proceduren sannolikt avsevärt förenklas.

En färsk opinionsundersökning beställd av SvD som genomförts av Sifo visar att stödet för de två tillgängliga regeringspartierna just nu är mycket jämnt men att M+SD+KD har ett litet övertag över S+MP med stöd av C och V . I undersökningen får både L och MP lämna riksdagen. Trenden är dessutom att de backar ytterligare.

Det enda som i nuläget ser ut att kunna stoppa att regeringen fälls på måndag är om regeringspartierna S och MP tillsammans med stödhjulspartierna C och L kan komma överens om att omförhandla eller bordlägga punkten i januariavtalet om marknashyror i nyproduktion och därmed gå Vänsterpartiet till mötes. Utan V finns inte en riksdagsmajoritet för misstroendeförklaring.

Football news:

Denmark defender Andersen has moved from Lyon to Crystal Palace. Contract-for 5 years
Man City will offer new contracts to Ederson, Stones, Foden and Dias
Luka Jovic: I'm in Real Life for a reason. There is a new chance to show your level ahead
Arturo Vidal: Inter wants to reach the Champions League final and win Serie A this season
Golovin scored in the 2nd friendly match of Monaco in a row - Sociedad (1:2)
Delf about vaccination: Conspiracy theory is now called the belief that immunity will do its job
Lunev conceded 3 goals in 63 minutes in the friendly game of Bayer with Utrecht (1:5)