This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Statsministern raderade sms om minkskandalen

Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Liselotte Sabroe / TT

Samtliga sms från dagarna som Mette Frederiksens fattade det kritiserade beslutet att avliva landets minkar har raderats, rapporterar danska TV2. Statsministern riskerar att ställas inför riksrätt efter minkhärvan – som beskrivs som en av Danmarks största politiska skandaler i modern tid.

Beslutet att avliva 15 miljoner minkar i Danmark för att stoppa en muterad coronavariant som djuren fört vidare till människor blev vida uppmärksammat. Först för att beslutet överhuvudtaget fattades. Sedan för att avlivningen stoppades bara några dagar senare – då det framkom att statsminister Mette Frederiksens beslut var brottsligt. Att avliva friska djur finns det inget stöd för i dansk lag. Sedermera kom rapporteringen att handla om de minkar som hann dödas, men inte försvann för det. I slutet av november 2020 började nämligen minkarna, som begravts en meter ned i marken, svälla av gas och tränga upp genom markytan.

I samband med att det blev känt att massavlivningen var olaglig pekade statsminister Frederiksen på dåvarande livsmedelsministern Mogens Jensen (S) som hon menade var ansvarig. Han lämnade sin post. Nu fortsätter härvan för det som har kallats Danmarks största politiska skandal i modern tid.