Sweden

Staten förlorade mot Girjas sameby – på tre minuter

Högsta domstolen ger samebyn upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske i området.
Högsta domstolen ger samebyn upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske i området. Foto: Anders Wiklund/TT

2009 stämde Girja sameby den svenska staten för att få rätten att upplåta den mark som samebyn brukat i många år. En tvist som nu har avgjorts i högsta domstolen till samernas fördel. SvD ger bakgrunden till domen.

Bild 1 av 1

Girjas sameby har nu rätt att upplåta småviltsjakt och fiske på samebyns byområde ovanför odlingsgränsen, vilket den svenska staten inte längre har.

Högsta domstolen drar slutsatsen att rennäringslagen inte ger samebyn rätt att upplåta jakt och fiske på det område där samebyn bedriver renskötsel men att samebyn ändå har en ensamrätt att upplåta jakt och fiske som en följd av historiska omständigheter som gäller för det aktuella området, enligt urminnes hävd. Det betyder att samer historiskt har haft rätt att bestämma över jakten och fisket.

Football news:

Rashford to the mayor of London: I do everything for Liverpool as much as I do everywhere else. It's more football and politics
Neuer on Goetz: I think Mario can flourish in Bayern, he's in good shape
Frank de Boer led the Netherlands national team. Contract - for 2 years
PSG boss faces jail: Swiss Prosecutor asks for 28 months for bribing FIFA Secretary General
Milan defender Duarte contracted coronavirus
Real Madrid may pay around 100 million euros for Mbappe if he does not extend his contract with PSG
Flick about the UEFA super Cup: We have to play our best if we want to win the trophy. We are waiting for a difficult match