Sweden

”SR får inte bli krigszon för olika grupper”

Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio där medarbetare i ett upprop protesterat mot rasism och diskriminering.
Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio där medarbetare i ett upprop protesterat mot rasism och diskriminering. Foto: Karin Törnblom/TT

Mångfald är mycket mer än ytan av hudfärg, kön, sexuell läggning och funktionsnedsättningar. Om Sveriges Radio och public service tillåts förvandlas till en krigszon för olika grupper blir vi alla förlorare, skriver psykologen Johan Grant.

Foto: Henrik Svanberg

Uppropet ”Vems SR?” där 39 medarbetare anklagar Sveriges Radio för rasism, diskriminering och brist på representation, sätter ljuset på en utmaning som inte bara Sveriges Radio utan hela samhället allt oftare ställs inför: ivern att skapa ett mer inkluderande och jämställt arbetsliv och samhälle krockar med verkligheten. När människor anklagas för att kränka, förminska och osynliggöra sårbara grupper, backar de och utvecklar strategier som mer syftar till att undkomma anklagelser än att åstadkomma något gott. Priset är högt och hotar den unika svenska tillitskulturen: ängslan förpackad i en snällistisk kultur, där det blir viktigare att framstå som god än att faktiskt vara det!

Den snällistiska kulturen bygger på ängslan, konfliktundvikande och artig ”respekt” där vi, i stället för att acceptera spänningar som en naturlig del av livet, undviker konflikter. Uttrycket ”jag respekterar din upplevelse” är dess signum och främsta kännetecken. Uttrycket finns i många varianter och markerar goda värden som acceptans, tolerans, involvering och inkludering. Ibland är det förstås genuint, men lika ofta handlar det om ett sätt att dölja att man egentligen inte alls respekterar, eller ens förstår, kollegors beskrivning av verkligheten. I en snällistisk kultur döljer människor sina verkliga, ofta ”negativa” tankar och känslor eftersom de är mindre socialt acceptabla än ”positiva”. Ifrågasättande och kritik tenderar att kodas negativt vilket hämmar det utforskande samtalet. Tolkningen av verkligheten blir viktigare än den verkliga verkligheten. Om något upplevs kränkande, är det kränkande. Att ställa frågor om detta är också, och i sig självt, en kränkning.

Football news:

Carragher on Mourinho: they Said his football was from a different era. If he won the Premier League, it would be great
Gennaro Gattuso: Napoli need to play above all praise to beat real Sociedad
Neymar was substituted in the 26th minute of the match against Istanbul due to injury. He was crying
Juventus shares have risen four times in five years. Ronaldo-this is only one of the reasons
Gary Neville: Mourinho gives Tottenham the confidence to win the Premier League. Jose is only Interested in winning
Rivaldo: I'm not sure about Barcelona's chances of winning the Champions League
Toni Kroos: there was always a party at Bayern after away games in the Champions League. It was annoying