Sweden

Sparkade, slog och knivhögg ihjäl kvinna på öppen gata – slipper både fängelse och utvisning

Den 17 april knivskar 38-årige Oumar Sissoko från Mali en 40-årig kvinna till döds som han under en tid i Sverige haft en relation till. Innan han skar halsen av kvinnan, misshandlade han henne med sparkar och slag. På tisdagen föll domen i Växjö tingsrätt. Oumar bedöms lida av en psykisk störning och döms därför till vård i stället för fängelse. Rätten avvisar även åklagarens yrkande på utvisning. Det skulle vara ”ödesdigert” menar man eftersom Oumar sökt asyl som homosexuell och skulle kunna råka illa ut om han tvingades återvända till hemlandet.

Inför ett flertal chockade vittnen utdelade Oumar ett stort antal slag och sparkar mot kvinnan innan han avslutade attacken med att hoppa och stampa på hennes kropp och huvud och sedan skära av hennes hals så att huvudet nästan helt skildes från kroppen. Han knivhögg henne även flera gånger i ryggen.

Skyller mordet på demoner

Mordet begicks mitt på dagen på Järnvägsgatan i Alvesta. Oumar kunde snabbt gripas. I förhör och rättegång har han hävdat att han styrdes av onda demoner när han begick det bestialiska mordet. Han har därför hävdat att han inte kan hållas ansvarig för gärningarna. Vilket det verkliga motivet till mordet var har inte kunnat fastställas.

Oumar och kvinnan hade haft någon form av relation i ett halvår innan mordet – vilken är oklart då Oumar sökt asyl på grunden att han är homosexuell och av det skälet flytt sitt hemland Mali och tagit sig ända till Sverige. Enligt ett utlåtande från en barnpsykolog som Oumar själv lämnat in till tingsrätten lider han av en allvarlig psykisk störning.

Bedöms psykiskt sjuk

Domstolen tror inte på att det var demoner som dödade kvinnan genom att använda Oumar som sitt instrument. Däremot tar man uppgifterna tillsammans med barnpsykologens intyg som belägg för att Oumar inte var psykiskt frisk när gärningen begicks. Samtidigt är en religiös tro på demoner inte ovanligt i Afrika och utgör inte något symtom på psykisk sjukdom.

Växjö tingsrätt beslutar att Oumar inte kan dömas till fängelse utan i stället ska vårdas på sjukhus till dess han anses frisk genom en så kallad särskild utskrivningsprövning. Åklagaren hade yrkat att Oumar utvisas på livstid efter avtjänat straff. Så blir det inte.

Kan få ”ödesdigra konsekvenser” att utvisa

Enligt rätten skulle en utvisning kunna få ödesdigra konsekvenser för Oumar. Man går där emot Migrationsverket som inte ifrågasatt Oumars påståenden om sin sexuella läggning men ansett att han kan återvända hem utan risk och därför meddelade avslag på asylansökan. I stället går man på det utslag i migrationsdomstol dit Oumar fick hjälp att överklaga beslutet och där detta revs upp så att Oumar i stället tilldelades permanent uppehållstillstånd.

Tingsrätten skriver:

Ett utvisningsbeslut kan få ödesdigra konsekvenser för den enskilde. Domstolen ska vid sin prövning avgöra om det kan antas föreligga hinder mot att verkställa ett utvisningsbeslut. I det här fallet har migrationsdomstolen bedömt Oumar Sissoko vara flykting med anledning av sin homosexualitet. Tingsrätten har inte något underlag för att göra en annan bedömning. Slutsatsen är därför att det fortfarande föreligger verkställighetshinder av ett beslut om utvisning.

Yrkandet om utvisning ska mot den bakgrunden lämnas utan bifall.

Det är i skrivande stund oklart om domen kommer att överklagas av Oumar och/eller åklagaren.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Football news:

Ibrahimovic will not play with Juve, most likely. Chiesa and Bernardeschi can take part in the match
Boateng, fined 1.8 million euros for attacking an ex-girlfriend, filed an appeal
Ancelotti called David Luiz to offer to move to Real Madrid
One-Bissaka will appear in court for driving without a license
Southgate wants more women to work in the staff of the England national team
Mourinho on the victory over CSKA Sofia: Roma did not deserve 5:1. I did not like the game
Steve Bruce: My family thinks I'm sick because I'm not leaving Newcastle