Sweden

Spanien: Nu ska husockupanterna slängas ut

Det utbredda problemet med husockupanter i Spanien som myndigheterna stått handfallna inför kan nu vara på väg att få en lösning. I ett nytt dekret från statsåklagaren stipuleras ett nytt regelverk som ska få bort ockupanterna snabbt.

Samhällsnytt har tagit upp problematiken vid ett par tidigare tillfällen – något som drabbat många svenskar och skandinaver med semesterbostäder i Spanien.

Kärnan i problemet har varit myndigheternas handfallenhet och med 40 nya fall om dagen är situationen akut och avskräcker potentiella husköpare. En undersökning har visat att nästan hälften av spanjorerna oroas över att deras bostäder ska tas över av ockupanter.

Detta kan nu enligt Svenska Magasinet vara på väg att ändras i och med ett nytt dekret från statsåklagare Dolores Delgados, som konstaterar att förfarandet med vräkning av ockupanter måste snabbas upp.

Kastas ut direkt

Vid en ockupation ska det framöver bara krävas att man gör en anmälan till polisen och samtidigt bevisar att man är bostadens ägare, så ska polisen ta itu med problemet direkt. Även om ockupanterna kan bestrida vräkningen i domstol, ifall de påstår sig ha rätt till bostaden, ska de ändå först kastas ut och inte som tidigare kunna bo kvar under processen – något som kan ta flera år.

I samband med att Delgado utfärdade dekretet understryks att beslutet ska försvara offrens rättigheter av privat egendom och att ockupationerna skapar social oro och osäkerhet hos invånare.

Football news:

Barcelona will sue a journalist for making racist statements about Fati
Frank Lampard: Mendy is our number one, but everyone has the right to prove their superiority in the competition
Ex-head of Loco Naumov: We need to beat Red bull in the second leg and go from 3rd place in the playoffs Europa League
CSKA starts in the Europa League. Beat Wolfsberg?
Arteta on not including Ozil in Arsenal's Premier League bid: I couldn't get a better game out of him
Ex-FIFA inspector Bartfeld on Loko Red Bull's 2nd goal: the Referee made a mistake. There was a direct kick to the legs, went the development of the attack
Vinicius after 2:3 with Shakhtar: real are already focused on winning the Clasico