Sweden

Som en Zoom-konferens för Sveriges skådespelarelit

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Vera Vitali, Josephine Bornebusch, Marie Göranzon, Gustav Lindh, Alba August, Johan Rheborg.
Vera Vitali, Josephine Bornebusch, Marie Göranzon, Gustav Lindh, Alba August, Johan Rheborg. Foto: Ragna Jorming, Viaplay

”Orca” vill vara en ”Magnolia” för vår tid, men lyckas inte riktigt. För det är filmens rollfigurer alltför skissartade och dialogen inte tillräckligt vass.

Josefine Bornebusch är en av drama-Sveriges mest produktiva kreatörer. Nyss var det premiär för andra säsongen av ”Älska mig”, nu är det dags för ”Orca”, ännu ett Stockholmsdrama, med olika individer som krisar i karantän. När en planerad tv-serie sköts upp i början av året tog Bornebusch chansen att med öronmärkta coronapengar spela in sin andra långfilm. Efter att ha klarat av manuset till ”Orca”, tillsammans med Gunnar Järvstad på några veckor, spelade hon in filmen enligt pandemins alla föreskrifter: minimalt team och aldrig mer än en skådespelare åt gången, som ensamma inför greenscreen hade att ge liv åt denna ensamma medelklassvardag.

En kreativ begränsning som andas möjligheter, och som inte minst blir till en effektiv spegel över tiden vi lever i. I ett drama utan huvudroller, men många birollsfigurer framstår Gustav Lindhs skådespelare Igor som den mest symptomatiska – och kanske den mest rörande. I sin lägenhet och inför sin egen mobilkamera sysselsätter han sig med det som många skådespelare hatar: att i stället för att gå på provfilmningar tvingas spela in self-tapes på kammaren, utan motspel och utan rollsättare och regissörer.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude