Sweden

Som 101 höglitterära mindfulness­övningar

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Gunnar Nirstedt var tidigare ansvarig för Bonniers poesiutgivning och Panacheserien. Han driver numer eget förlag. ”Valborgsmässoafton på Nytorps gärde” är hans första roman.
Gunnar Nirstedt var tidigare ansvarig för Bonniers poesiutgivning och Panacheserien. Han driver numer eget förlag. ”Valborgsmässoafton på Nytorps gärde” är hans första roman. Foto: Albin Dahlström

Det lackar mot valborg i förläggaren Gunnar Nirstedts debut. Therese Eriksson har läst ett mäktigt bygge av fängslande, närvarande och koncentrerade historier om ett stort antal personer med lösa kopplingar till varandra.

”Hur var det nu, hade Birgit och hon bestämt att de skulle gå och titta på brasan?” Det är Greta som, efter det dagliga besöket hos maken på äldreboendet, funderar över sina och väninnans planer för dagen, den sista april.

Blir det något firande? Den frågan är den drivande motorn i Gunnar Nirstedts debutroman ”Valborgsmässoafton på Nytorps gärde”, och den är viktigare än svaret. Eller ännu hellre: det är livet som pågår i förberedelserna och vardagen, snarare än målet och den stora händelsen, som är centralt här. Det är en roman om det som pågår före, eller vid sidan, av almanackans särskilt markerade dagar.

Football news:

Paulo dybala: I always admired Federer, I try not to miss his matches
Barcelona will sue a journalist for making racist statements about Fati
Frank Lampard: Mendy is our number one, but everyone has the right to prove their superiority in the competition
Ex-head of Loco Naumov: We need to beat Red bull in the second leg and go from 3rd place in the playoffs Europa League
CSKA starts in the Europa League. Beat Wolfsberg?
Arteta on not including Ozil in Arsenal's Premier League bid: I couldn't get a better game out of him
Ex-FIFA inspector Bartfeld on Loko Red Bull's 2nd goal: the Referee made a mistake. There was a direct kick to the legs, went the development of the attack